7 tips om restaurantonderdelen te verbeteren

7 tips om restaurantonderdelen te verbeteren

Een succesvol restaurant rust op twee pijlers: voortreffelijk eten en goed geoliede restaurantonderdelen.

Vaak nemen horeca-ondernemers niet de tijd om te evalueren welke restaurantonderdelen verbeterd kunnen worden. Met als gevolg: aanzienlijk verlies. Denk aan verspilling van voedsel, gebrekkig voorraadbeheer en werken met te weinig personeel.

In dit artikel nemen we een kijkje bij elk onderdeel van een horecabedrijf om te ontdekken waar optimalisaties mogelijk zijn. Met als uiteindelijk doel: het vergroten van de (winst)marge.

De te behandelen restaurantonderdelen zijn:

 1. (Her)Ontdek je doelgroep
 2. Het menu
 3. Verbetering van de gastervaring
 4. Marketing
 5. Kostenbeheer
 6. Technologische oplossingen
 7. Luister naar feedback en handel ernaar.

Laten we beginnen met het eerste onderdeel:

Restaurantonderdeel #1: (Her)ontdek je doelgroep

Dit is niet de 1e stap waaraan je denkt wanneer je je restaurantonderdelen wil verbeteren.

Toch is deze stap van onschatbare waarde. Veel horecaondernemers weten namelijk niet wie hun doelgroep is. Ze hebben er nooit over na gedacht, of ze richten zich op iedereen.

De tweede mogelijkheid is dat er wel over nagedacht is maar dat dat al weer jaren geleden is.

Het begint met het kennen van de mensen die je restaurant bezoeken. Wie zijn deze mensen? Wat zijn hun verwachtingen? Wat waarderen ze het meest in een eetervaring?

Marktonderzoek is hioerbij jouw kompas. Begin met het verzamelen van gegevens over je gasten. Analyseer demografische informatie, zoals:

 • leeftijd
 • geslacht
 • locatie
 • opleidingsniveau
 • gezinssamenstelling.

Maar ga verder dan dat. Begrijp hun voorkeuren: van welke gerechten zijn ze fan? Zijn ze op zoek naar gezonde opties, lokale smaken of speciale diëten?

Met een grondig begrip van je doelgroep kun je menu’s samenstellen. Daarnaast kun je diensten aanbieden die perfect aansluiten bij hun behoeften en verwachtingen. Het is de eerste stap naar een bloeiend restaurant.

Mocht je meer informatie willen over het bepalen van een doelgroep? Ik schreef een uitgebreid artikel over dit onderwerp: Doelgroep bepalen.

#2: Menuoptimalisatie

Het menu van je restaurant is niet alleen een lijst met een opsomming van gerechten. Het is ook het is een krachtig instrument om de winstgevendheid te stimuleren.

Menuoptimalisatie is de kunst van het balanceren van:

 • variatie
 • smaak
 • winst.

Hier zijn 6 stappen om dit te bereiken:

#1. Ken je winstmakers: Analyseer welke gerechten het meest winstgevend zijn. Welke items hebben een hoge marge en worden vaak verkocht? Dit zijn de winnaars van je menu.

#2. Verwijder de verliezers: Identificeer gerechten die onderpresteren. Ze hebben een lage marge, worden niet vaak verkocht, of vergen veel bereidingstijd. Overweeg om ze te schrappen of te herzien.

#3. Kook met de seizoenen mee: Pas je menu aan de seizoenen aan. Gebruik verse, lokale ingrediënten die in het seizoen zijn. Zoals nu het wildseizoen (November). Gasten waarderen seizoensgebondenheid en het kan kosten besparen.

#4. Aanpassing van de prijs: Overweeg prijsaanpassingen voor gerechten op basis van hun winstgevendheid en populariteit. Soms kun je de prijs een beetje verhogen zonder gasten af te schrikken.

#5. Menu-design: Plaats je winstgevende gerechten op strategische plaatsen op het menu. Gebruik beschrijvingen die de eetlust opwekken en verleidelijk klinken.

#6. Probeer nieuwe dingen: Voeg af en toe nieuwe gerechten toe. Dit om gasten terug te laten komen voor een nieuwe verrassende ervaring.

Door je menu kritisch te bekijken en aan te passen, kun je niet alleen de winstgevendheid vergroten, maar ook de tevredenheid van je gasten verbeteren.

Menuoptimalisatie is een krachtig hulpmiddel om je restaurantonderdelen naar een hoger niveau te tillen.

Je weet nu hoe je je doelgroep met (her) ontdekken en je menu te verbeteren. De volgende stap is het verbeteren van de ervaring van de gast.

Stap 3 Verbeteren van de gastervaring

Een geweldige gastervaring is vaak het verschil tussen een eenmalige gast en een terugkerende.

Hier zijn enkele stappen om de gastervaring in je restaurant te verbeteren:

#1. Gastvrije sfeer: Creëer een gastvrije en aangename sfeer in je restaurant. De inrichting, verlichting en muziek moeten bijdragen aan een positieve ervaring.

#2. Attente service: Zorg ervoor dat je personeel vriendelijk en attent is. Snelle service en juiste bestellingen zijn cruciaal.

#3. Personeelstraining: Investeer in de training van je personeel. Kennis hebben van het menu is niet voldoende, maar belangrijker nog: van gastvrijheid.

#4. Feedback verzamelen: Moedig gasten aan om feedback te geven. Dit kan zowel positieve als negatieve input opleveren. Negatieve input is even balen maar als je hiermee aan de slag gaat leidt dit tot verbetering.

#5. Loyaliteitsprogramma’s: Overweeg het opzetten van loyaliteitsprogramma’s om gasten te belonen voor hun terugkerende bezoeken. Dit is een win- win situatie.

Voordeel horecaondernemer: de gast komt vaker terug

Voordeel gast: wordt beloond bij een bezoek.

#6. Consistente kwaliteit: Zorg ervoor dat de kwaliteit van je gerechten en service consistent is. Gasten moeten weten wat ze kunnen verwachten. Consistentie creëer je door te werken met systemen.

#7. Speciale ervaringen: Bied af en toe speciale evenementen of menu-items aan om gasten te verrassen en te verleiden terug te komen.

Het verbeteren van de gastervaring is niet alleen goed voor bestaande gasten. Het kan ook nieuwe gasten aantrekken door positieve mond-tot-mondreclame. Een tevreden gast is de beste reclame voor je restaurant.

Stap #4. Het promoten van een horecabedrijf

Een succesvol restaurant kan niet zonder effectieve marketing. Het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van nieuwe gasten zijn van vitaal belang. Hier zijn enkele strategieën om je restaurant succesvol te promoten:

#1. Verbeter de online aanwezigheid: Investeer in een professionele website. Zorg dat die website tenminste een menu, openingstijden en contactgegevens bevat. Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO). Zo kunnen (potentiële) gasten je gemakkelijk vinden.

#2. Sociale media: Maak gebruik van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Twitter om je restaurant te promoten. Deel foto’s van je gerechten, plaats aankondigingen en communiceer met je volgers.

#3. Stuur een nieuwsbrief: Verzamel e-mailadressen van gasten. Stuur regelmatig nieuwsbrieven met speciale aanbiedingen, updates en evenementen.

#4. Online recensies: Moedig tevreden gasten aan om online recensies achter te laten op platforms zoals Yelp, TripAdvisor en Google. Positieve recensies kunnen nieuwe gasten aantrekken.

#5. Lokale vindbaarheid: Zorg ervoor dat je restaurant goed vindbaar is op lokale zoekopdrachten. Dit is vooral belangrijk voor mobiele gebruikers die op zoek zijn naar een plek om te eten in de buurt.

#6. Evenementen en promoties: Organiseer speciale evenementen, aanbiedingen of thema-avonden. Ik weet uit ervaring dat dit soort evenementen als een tierelier lopen. Ideaal om gasten aan te trekken. Denk aan live muziekavonden of seizoensgebonden promoties.

#7. Samenwerkingen: Overweeg samenwerkingen met andere lokale bedrijven. Denk aan wijnhuizen of buurtwinkels, om gezamenlijke promoties aan te bieden.

#8. Gebruikmaken van Recensies: Benut positieve recensies in je marketingmateriaal. Plaats citaten van tevreden gasten op je website en in je restaurant om geloofwaardigheid op te bouwen.

Effectieve marketingstrategieën kunnen je restaurant helpen om opgemerkt te worden. Dit is nodig in een competitieve markt en om nieuwe gasten aan te trekken. Het is een investering die zichzelf kan terugverdienen door een groeiende klantenkring.

Zoals ik vorige week in mijn nieuwsbrief aangegeven heb, vandaag deel 2 van het artikel: 7 tips om restaurant onder delen te verbeteren.

Het artikel van vandaag gaat over:

 • kostenbeheer
 • technologische oplossingen
 • continue verbetering en oplossingen

Laten we van start gaan:

Het beheren van kosten

Het beheersen van operationele kosten is essentieel om een gezonde winstgevendheid te behouden in de horeca. 

Hier zijn enkele strategieën om kosten effectief te beheren:

#1. Inkoopbeheer : houdt de inkoopkosten onder controle door leveranciers te vergelijken, prijsafspraken te herzien en bulkinkopen te overwegen voor veelgebruikte ingrediënten.

#2. Voorraadbeheer: implementeer een efficiënt voorraadbeheersysteem om verspilling te minimaliseren en te voorkomen dat ingrediënten bederven.

#3. Personeelskosten: controleer je personeelskosten door nauwlettend te kijken naar loonkosten, overuren en het efficiënt inzetten van personeel.

#4. Energie-efficiëntie: investeer in energiezuinige apparatuur en implementeer energiebesparende maatregelen om de kosten voor gas, elektriciteit en water te verlagen.

#5. Kostenefficiënte recepten: optimaliseer recepten zodat ze smakelijk blijven maar minder duur om te bereiden zijn. Zoek naar betaalbare alternatieven voor ingrediënten.

#6. Voedselverspilling verminderen: implementeer strategieën om voedselverspilling te verminderen, zoals portiecontrole, creatief gebruik van restjes en donatieprogramma’s voor ongebruikte voedingsmiddelen.

#7. Periodieke kostenanalyse: regelmatige analyse van financiële rapporten om kostenefficiëntie te waarborgen en aanpassingen te maken waar nodig.

8. Kwaliteit versus kosten: zorg ervoor dat kostenbeheer de kwaliteit van je gerechten en service niet in gevaar brengt. De tevredenheid van de gast moet altijd een prioriteit zijn!!

Het effectief beheersen van kosten helpt niet alleen om de winstgevendheid te verbeteren, maar ook om financiële stabiliteit te behouden. Dit is vooral handig in de horeca met schommelende inkomsten. Het is een cruciaal aspect van het runnen van een succesvol restaurant.

Technologische efficiëntie

De horeca evolueert snel en technologische hulpmiddelen kunnen een essentieel onderdeel zijn van het naar een hoger niveau tillen van een restaurant. 

Hier zijn enkele technologische oplossingen die je kunt overwegen:

#1. Reserveringssystemen: Gebruik reserveringssoftware waarmee gasten online of via een app tafels kunnen reserveren. Dit verhoogt de klanttevredenheid en vermindert de kans op lege tafels. 

#2. Point of Sale (POS) Systemen: investeer in geavanceerde POS-systemen die niet alleen bestellingen registreren, maar ook: voorraadbeheer, personeelsplanning, klantrelatiebeheer  

#3. Mobiele bestellingen: overweeg het aanbieden van mobiele bestellingen en betalingen om de efficiëntie van de service te verbeteren en de wachttijd voor gasten te verkorten. 

#4. Geautomatiseerde marketing: maak gebruik van e-mailmarketingtools en automatiseringssoftware om gerichte marketingcampagnes op te zetten en gasten te betrekken.

#5. Keukenautomatisering: implementeer keukensystemen waarmee bestellingen snel en accuraat naar de juiste stations in de keuken worden gestuurd. 

#6. Voorraadbeheer: gebruik software voor voorraadbeheer om nauwkeurige controle te houden over je voorraadniveaus en om automatisch inkooporders te genereren. 

#7. Feedbackplatforms: maak gebruik van online feedbackplatforms om directe feedback van gasten te verzamelen en problemen snel aan te pakken.

#8. Digitale Menu’s: overweeg digitale menu’s op tablets of smartphones, waardoor gasten gedetailleerde informatie over gerechten kunnen bekijken en eenvoudig kunnen bestellen.

#9. Data-analyse: gebruik data-analyse om inzichten te verkrijgen in gastgedrag, voorkeuren en trends, zodat je je aanbod kunt aanpassen.

Het gebruik van deze technologische oplossingen kan de efficiëntie, gasttevredenheid en winstgevendheid van je restaurant aanzienlijk verbeteren. 

Het is echter belangrijk om de juiste tools te kiezen die passen bij je specifieke behoeften en je personeel adequaat te trainen om ze effectief te gebruiken.

Continue verbetering en innovatie

Om je restaurant naar een hoger niveau te tillen, is het essentieel om voortdurend te streven naar verbetering en innovatie. Dit omvat de volgende aspecten:

#1. Gastfeedback benutten: blijf luisteren naar de feedback van gasten en gebruik deze om verbeteringen door te voeren. Feedback kan waardevolle inzichten bieden in wat er goed gaat en wat er nog kan worden verbeterd.

#2. Evaluatie van de Concurrentie: blijf op de hoogte van wat je concurrenten doen. Dit kan je inspireren om nieuwe ideeën te genereren en te zien waar je je kunt onderscheiden.

#3. Menu-innovatie: experimenteer met nieuwe gerechten en seizoensgebonden menu-items. Dit kan gasten verrassen en hen aanmoedigen om regelmatig terug te komen.

#4. Efficiëntie-optimalisatie: voer regelmatig operationele evaluaties uit om processen te verbeteren en verspilling te verminderen. Denk aan zaken als keukenindeling, personeelsplanning en voorraadbeheer.

#5. Personeelsontwikkeling: investeer in de ontwikkeling van je personeel. Opleiding en bijscholing kunnen de kwaliteit van de service verhogen en medewerkers motiveren.

#6. Duurzaamheid: overweeg duurzaamheidsopties, zoals het verminderen van voedselverspilling, recyclingprogramma’s en milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Dit kan zowel positieve publiciteit opleveren als kosten besparen.

#7. Marktonderzoek: blijf op de hoogte van de laatste trends in de horeca en de behoeften van de markt. Dit kan je helpen om tijdig aan veranderende verwachtingen van gasten te voldoen.

#8. Evenementen en Promoties: organiseer speciale evenementen en promoties om gasten aan te trekken en te behouden. Denk aan thema-avonden, seizoensgebonden aanbiedingen en samenwerkingen met lokale bedrijven.

#9. Budgetbewaking: blijf de financiën van je restaurant nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat je binnen je budget blijft en winstgevend blijft.

Het proces van continue verbetering en innovatie zorgt ervoor dat je restaurant relevant en competitief blijft. Het stelt je in staat om nieuwe kansen te benutten en te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van je gasten. Het is een cruciale stap om je restaurant naar een hoger niveau te tillen.

Photo by Pablo Lancaster Jones on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.