Een duurzaam restaurant menu maken: de startersgids

Een duurzaam restaurant menu maken: de startersgids

Een duurzaam restaurant menu maken is een belangrijk onderwerp, waar je als horecaondernemer bijna niet omheen kan.

Overstappen naar een duurzaam restaurant menu heeft een hoop voordelen. Zo is het goed voor de planeet en heeft het impact op de omzet van jouw horecabedrijf. Die gaat namelijk stijgen.

Wanneer je dit artikel gelezen hebt, dan weet je:

  • Wat de voordelen van een duurzaam restaurant menu zijn
  • Weet je of jouw restaurant menu duurzaam is
  • Hoe je een menu duurzaam maakt

Laten we snel van start gaan:

De voordelen van een duurzaam restaurant menu

Een duurzaam restaurant menu kan jouw bedrijfsresultaten een kleine boost geven. Maar dat is niet de hoofdreden om dit te doen.

Hieronder 5 redenen:

#1.Verlagen operationele kosten

Duurzaamheid is niet alleen vriendelijk voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. Efficiënt gebruik van grondstoffen vermindert verspilling en verbetert de operationele efficiëntie.

Minder voedselverspilling betekent lagere inkoopkosten en een strakkere controle over de voorraad.

Kortom, duurzaamheid als sleutel tot financiële duurzaamheid.

#2. Minder verloop van personeel

Een duurzaam initiatief zorgt voor betrokkenheid bij het personeel, wat het personeelsverloop vermindert.

Medewerkers voelen zich trots deel uit te maken van een bedrijf met een positieve impact op de samenleving.

Investeer in duurzaamheid als investering in het welzijn van je team.

#3. Je trekt nieuwe gasten aan

Een duurzaam restaurant menu fungeert als een magneet voor bewuste consumenten. Volgens onderzoek van The National Restaurant Association, kiest 58% van de millenials een duurzaam restaurant boven een restaurant die niets aan duurzaamheid doet.

#4. Nieuwe marketingkansen

Duurzaamheid is niet alleen een ethische keuze, maar ook een slimme marketingzet.

Communiceer je inzet voor duurzaamheid op sociale media, in persberichten en op je website.

Op deze manier val je op en onderscheid je je restaurant ten opzichte van de concurrentie.

#5. Goed voor moeder aarde

Last but not least, duurzaamheid als een verantwoordelijkheid naar onze planeet toe.

Een groen restaurant menu draagt bij aan het verminderen van milieu-impact. En het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Hoe weet je of een restaurant menu duurzaam is?

Je kunt doormiddel van 5 maatstaven beoordelen of je menukaart duurzaam is. Hieronder de 5 maatstaven:

  • Zijn de ingrediënten die je gebruikt gekocht van lokale leveranciers?
  • Verandert je restaurant menu mee met de seizoenen?
  • Zijn de portie groottes correct?
  • Ben je je bewust van voedselverspilling?
  • Kweek je (deels) je eigen voedsel?

Als je op alle vragen nee hebt beantwoord, is je menu niet duurzaam. Je kunt dan geld verliezen door voedselverspilling en hogere inkoopkosten. Maar het betekent ook dat er genoeg kansen zijn om een duurzaam menu te ontwikkelen.

Hoe maak je nu een restaurant menu duurzaam, 12 tips:

Je weet nu wat de voordelen van een duurzaam menu zijn. Je hebt daarna aan de hand van 5 maatstaven gekeken of jouw menu duurzaam is, de volgende stap is het duurzaam maken van je menu. Daarvoor heb ik 12 tips die je daarbij helpen.

#1. Lokale voedselketen

Duurzaamheid begint bij lokale betrokkenheid. Breng de voedselketen dichterbij door samen te werken met lokale producenten. Versheid en traceerbaarheid worden niet alleen gewaardeerd door gasten, maar ondersteunen ook de gemeenschap.

#2. Seizoensgebonden koken

Laat de seizoenen je leiden in de keuken. Door te koken met seizoensgebonden ingrediënten, omarm je niet alleen de natuurlijke smaakcycli, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk van je menu. Gasten ervaren hierdoor steeds weer nieuwe, verse smaken.

#3. Zelfgemaakte producten

Neem de touwtjes in handen en maak zelf producten. Van sauzen tot brood, huisgemaakte items voegen niet alleen een uniek karakter toe aan je menu, maar verminderen ook verpakkingsafval en bevorderen een bewuste benadering van koken.

#4. Begin een moestuin

Transformeer een stukje grond rondom je restaurant in een bloeiende moestuin. Dat hoeft geen grote moestuin te zijn. Start met een kleine moestuin waar kruiden, zoals munt, tijm en rozemarijn groeien. Het voordeel van deze tuin is dat je zelf kunt bepalen wat er groeit. Daarnaast heb je dus altijd verse ingrediënten uit eigen tuin. Je kunt overal een moestuin starten: in de achtertuin, op het dak of vanuit de vensterbank.

#5. Verklein portiegroottes

Minderen is verduurzamen. Verklein de portiegroottes op het menu, dit zorgt er voor dat er minder voedsel in de prullenbak gaat. De porties verkleinen kun je doen door kleinere borden te gebruiken. Op deze manier lijkt het of het bord voller ligt.

#6. Koop in bulk

Een slimme zet voor duurzaamheid is inkopen in bulk. Dit vermindert niet alleen kosten, maar ook de ecologische voetafdruk. Minder verpakkingen betekent minder afval.

#7. Verminder voedselverspilling

Het verkleinen van portie groottes is een manier om verspilling tegen te gaan, maar het is niet de enige.

Begin met het houden van een audit voor eten. Hierbij vraag je aan je personeel of ze het afval willen scheiden in verschillende bakken. Zo krijg je een bak voor:

  • Bedorven voedsel
  • Voedsel afval vanuit de keuken
  • Voedsel afval vanuit de gasten

Zodra je weet waar je de meeste verspilling hebt, is de volgende stap een plan bedenken om verspilling tegen te gaan. Hoe kun je tegengaan dat voedsel bederft? En kun je afval in de keuken nog hergebruiken bij het bereiden van andere gerechten?

Voedsel vanuit de gasten kun je tegengaan door gasten de leftovers mee naar huis te laten nemen. Ook kun je met menu-engineering achterhalen welke gerechten op de menukaart slecht verkopen. Deze kun je vervolgens van de kaart halen.

#8. Verklein je menukaart

Kwaliteit boven kwantiteit. Een compacte menukaart zorgt er voor dat je minder ingredienten in hoeft te kopen en de kans op bederf afneemt. Daarnaast zorgt een kleinere kaart er voor dat de koks minder gerechten hoeven klaar te maken, waardoor de kwaliteit toe neemt.

Gasten waarderen een kleinere kaart want dan kunnen ze beter en sneller keuzes maken.

#9. Minder vlees

Serveer minder vlees op het bord. Dit geldt voor zowel het gewicht als in de portiegroottes. Kies in plaats daarvan meer groenten of andere vegetarische opties.

#10. Werk samen met de gemeenschap

Jouw inspanningen voor duurzaamheid kan verder reiken dan alleen jouw restaurant. Versterk lokale banden door samen te werken met lokale boeren en producenten. Je kunt dan een menu samenstellen met producten van deze bedrijven. Of je kunt op de boerderij kookles geven om mensen te laten zien hoe alle ingredienten van boederij naar bord gaan.

#11. Gebruik duurzame verpakkingen

Soms willen je gasten hun left-overs meenemen in een doggybag. Kun je dan nog wegkomen met piepschuim verpakkingen?

Zeker nu de consument steeds milieu bewuster is?

Kijk daarom eens naar duurzame verpakkingsmaterialen. Eventueel ook te gebruiken voor afhalen en bezorgen.

Het kan dus zijn dat je van plastic overschakelt naar karton. Of dat je volledig overstapt op biologisch afbreekbare verpakkingen.

#12. Ga verder dan alleen een duurzaam restaurant menu

Duurzaamheid gaat verder dan het fornuis. Denk er over na hoe je jouw bedrijf verder groener kunt maken.

Afbeelding via Unsplash en is gemaakt door Priscilla Du Preez

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.