Hoe start je een restaurant: De horecatrends in kaart

Horecatrends in kaart

Gefeliciteerd! Je hebt besloten om een restaurant te gaan starten. Voordat we gaan starten met de blog-serie “hoe start je een restaurant” wil ik eerst de belangrijkste horecatrends laten zien.

Ik vind het belangrijk dat je weet welke horecatrends er nu zijn, maar ook dat je weet dat je een concurrerende markt gaat betreden.

#1. Horecatrends (2023)

De prijzen in de horeca zijn de afgelopen tijd flink gestegen.

De consumenten blijven komen, maar ING verwacht een ommekeer.

Gisteren las ik een artikel in het ED over het vooruitzicht van de horeca.

Die zijn niet best volgens de INGbank. Hieronder een overzicht:

Het eerste kwartaal van dit jaar draaide de horeca goed.

Ondanks de hogere menu, drankprijzen en lage consument vertrouwen.

De consumenten kunnen geld blijven uitgeven door het steunpakket van de overheid voor huishoudens en de hogere lonen die mensen gekregen hebben.

De horeca profiteert hier van.

Consumenten gaven in het 1e kwartaal 7% meer geld uit aan horeca, dan een jaar eerder.

De ING verwacht dat de consumenten minder naar de horeca gaan.

Pintransacties van maart en april waren gelijk aan die van 2023.

De prijzen zijn de afgelopen kwartaal met 10% gestegen en de verwachting is dat deze dit jaar nog met 4% oplopen.

De hoge inflatie baren horecaondernemers zorgen: 6 op de 10 horecaondernemers vinden de prijsstijgingen van drank, personeel en energie zorgelijk.

Ondernemers moeten wel hun prijzen verhogen, maar dat kan niet iedereen.

Maar 1 op de 3 ondernemers kunnen dit volledig of deels door berekenen.

Restaurants en cafes kunnen dit niet en die zien dan de winstmarge verdampen.

Dat terwijl de winstmarge al onder druk staat.

Wat zegt de KHN?

Volgens de KHN heeft de horeca het ondanks het goede 1e kwartaal het financieel zwaar.

Dit komt naast corona door de stijgende inkoop,- personeels,- kosten en hoge energieprijzen.

Het gevolg is dat er minder onderaan de streep overblijft.

Dit komt dan bovenop de uitgestelde betaling van de Belasting.

Bedrijven mogen langer doen over het aflossen er van maar dit gaat leiden tot financiële problemen.

Met als gevolg bedrijfsbeëindiging of faillissement.

Hoe zit het met het aantal faillissementen?

Sinds de coronacrisis is het aantal faillissementen laag gebleven.

In 2022 gingen er 134 horecazaken failliet.

3 jaar eerder, in 2019 waren er dat 254.

In het 1e kwartaal van dit jaar zijn er 66 faillissementen,

3 x zoveel als in het 1e kwartaal van 2022…

Horecatrends 2024

Zojuist is er een artikel gepubliceerd met daarin de vooruitzichten horeca 2024.

Bedankt voor het lezen van dit artikel en tot volgende week!

Fijne dag verder!

Erik

Afbeelding van Restaurant & Bar Design Awards

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.