Hoe start je met het maken van een restaurant menu?

Hoe start je met het maken van een restaurant menu

Of je nu een chique Frans restaurant, een gezellig Italiaans trattoria, of een bruisend café aan een drukke fietsroute runt, het creëren van een restaurant menu die naadloos aansluit bij je restaurantconcept is van essentieel belang voor succes in de horeca.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een menukaart afstemt op een restaurant concept

We beginnen met het stellen van vier cruciale vragen die je helpen bepalen of je menukaart de geest van je etablissement vastlegt.

Klaar om je restaurant naar een hoger niveau te tillen met een onweerstaanbare menukaart?

Laten we beginnen!

Een restaurant menu voor ieder concept

Het begint allemaal met de juiste afstemming. Voordat we dieper ingaan op de details, laten we vier cruciale vragen onderzoeken die je helpen bepalen of je menukaart perfect past bij je restaurantconcept. Of je nu de stijl van de Franse keuken of de levendige smaken van de Italiaanse culinaire traditie omarmt, deze vragen leiden je in de juiste richting:

#1. Heb je een etnisch restaurant? Hier draait alles om de uitdrukking van een specifieke cultuur, zoals de Franse, Chinese of Italiaanse. De vraag is: komen alle gerechten op je menukaart voort uit de cultuur die jouw keuken vertegenwoordigt?

#2.Heeft je restaurant een thema? Als je restaurant een specifiek thema heeft, is het essentieel dat je menu naadloos aansluit. Bijvoorbeeld, als je een Italiaans thema hebt, verwachten gasten gerechten zoals spaghetti bolognese, pizza en lasagne.

#3. Hoe is de sfeer van de omgeving? De locatie van je restaurant speelt ook een rol. Als je bijvoorbeeld dicht bij een populaire wandel- of fietsroute bent, willen gasten misschien koffie en gebak. Als je je op het hogere segment richt, denk dan aan een uitgebreide wijnkaart.

#4. Wat zijn je openingstijden? Overweeg je ook ontbijtgerechten aan te bieden als je ’s ochtends opent? Het is essentieel om aan te sluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Aan de GASTvrijheid op maat voldoen

Nu we een duidelijk beeld hebben van de conceptuele afstemming van je menu, is het tijd om dieper in te gaan op je gasten. Verschillende doelgroepen hebben verschillende behoeften, en het begrijpen van deze nuances is de sleutel tot succes. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:


#1. Probeer je luncheters binnen te krijgen? Deze groep mensen werken overdag en hebben maar korte tijd pauze, sus moet je snel en efficiënt gaan. Zorg dan dat mensen binnen 30-40 min weer buiten staan.


#2. Richt je je op afhaal? Deze groep mensen wil het zo makkelijk. Een simpele kaart, een eenvoudig bestelproces en snel afhalen. Denk aan combinatiemenu’s om het bestellen te vereenvoudigen. Je bestelt een broodje, salade en drankje. 1 item bestellen, een hele maaltijd krijgen.

Richt je je op afhalen? Zorg er dan voor dat het eten goed blijft tijdens vervoer.


#3.Gezondheidstrend: Gezond eten is in opkomst. Overweeg dan om gezonde opties op te nemen, zoals veganistische gerechten.


4. Gezinsvriendelijk: Als je je richt op gezinnen, zorg dan voor vertrouwde menu-items voor kinderen, zoals pizza, pannenkoeken en patat. Zorg dan ook voor een apart kindermenu of kindvriendelijke items.


5. Feestbestemming: Mensen willen zich speciaal voelen bij festiviteit waar bij ze eregast zijn. Wil je dat, dan moet je een fantastisch menu hebben. Bijvoorbeeld een persoonlijk menu of een speciaal feestdessert. Geef rondleiding achter de schermen en neem achteraf contact op over hun ervaring.


6. Zijn de gasten vertrouwd met je eten? Overweeg hoe vertrouwd het eten is wanneer je de uiteindelijke kaart bepaalt. Kies je bijv. voor een eclectische keuken of haute cuisine, dan beter af met minder items op de kaart, dan wanneer je een eetcafé of familierestaurant begint. Mensen doen er langer over met een kaart vol gerechten die ze niet kennen.

Hoe stem je een restaurant menu af op de keuken?

Nu we hebben gekeken naar de afstemming op het concept en de behoeften van je gasten, is het tijd om je keuken in overweging te nemen. De grootte, indeling, koel- en opslagcapaciteit van je keuken zijn allemaal van invloed op je menukaart. Belangrijke overwegingen zijn onder andere:


# 1. Aantal couverts: De grootte van de eetruimte heeft invloed op de grootte van de keuken en opslag. Is het eetgedeelte te groot dan kan dat invloed hebben op de werkzaamheden in de keuken. Er moet ruimte toegewezen worden aan keukenblokken, apparatuur, opslag en bewegingsruimte. Maar het toewijzen van deze ruimten kan ten koste gaan van het aantal couverts en dus omzet. Er wordt gemiddeld 15 tot 25% van de totale oppervlakte besteed aan de keuken.


#2. Bereidingstechnieken: Zorg dat er meerdere bereidingstechnieken op restaurant menu staan, zodat niet teveel gerechten van 1 plaats moet komen. Tenzij je concept draait om een speciale bereidingstechniek. Bijvoorbeeld kip.


#3. Consistente bereidingstijd: Je wilt dat de menu-items in ongeveer dezelfde tijd bereid kunnen worden. Daardoor kunnen meerdere stations tegelijk beginnen en staat het eten ongeveer tegelijk op tafel. Heb je toch afwijkende bereidingstijden? Maak dan deel van het gerecht vooraf zodat een deel van het werk gedaan is en maak het dan af nadat een bestelt is.


#4. Synergetische voorraad?
Ofwel gaan items goed samen en vertegenwoordigen ze een bescheiden voorraad, met een korte omlooptijd?

De samenwerking met de Chef

Ten slotte is het essentieel om je chef-kok in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwikkelingsproces van het restaurant menu. Dit stelt je in staat om samen alle gerechten te ontwikkelen en te zien hoe de samenwerking verloopt. Je kunt zijn voedselfilosofie, creativiteit en efficiëntie beoordelen en leren hoe hij met feedback omgaat.

Het ontwikkelen van gerechten kun je doen in een testkeuken, bij je thuis of in het restaurant zelf, indien mogelijk. Het is vanzelfsprekend dat deze testfase in een vroeg stadium plaatsvindt, aangezien je mogelijk recepten wilt aanpassen of schrappen.

Kortom, het creëren van een restaurant menu is een kunst op zichzelf. Het vereist afstemming op je concept, begrip van je gasten en nauwe samenwerking met je keukenbrigade. Met de juiste ingrediënten en aandacht voor detail kun je een menukaart samenstellen die de smaakpapillen van je gasten betovert en je restaurant naar nieuwe culinaire hoogten brengt.

Foto door: Foo Visuals on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.