Restaurant kassa systeem: cloud vs traditionele kassa

Restaurant kassa systeem: cloud vs traditionele kassa

Je bent opzoek naar een (nieuwe) restaurant kassa systeem voor jouw horecabedrijf.

Wellicht heb je al wat informatie bij een gezocht en heb je termen als cloud en traditionele kassa voor bij zien komen. Maar toch wil je meer te weten te komen over dit onderwerp want je wilt goed geinformeerd zijn wanneer je in een restaurant kassa systeem investeert.

Wanneer je dit artikel gelezen hebt dan weet je:

  • Wat de cloud is
  • Wat een Cloud kassa is en wat de voor,- en nadelen zijn
  • Wat een traditionele kassa is plus de voor,- en nadelen

Laten we snel van start gaan!

Wat is in de cloud?

In de Cloud betekent dat data en programma’s opgeslagen en toegankelijk zijn via het internet, in plaats van op een lokale computer of server. Dit biedt voordelen zoals gemakkelijke toegang vanaf elke locatie, automatische updates en vaak betere beveiliging. In de context van een restaurantkassa betekent het dat je kassasysteem via internet werkt en overal toegankelijk is.

Wat is een cloud kassa?

Een cloud kassa is een digitaal kassasysteem dat werkt via internet. Het slaat gegevens op in de cloud, waardoor je overal toegang hebt tot je verkoopgegevens, voorraadbeheer, en meer. Het biedt flexibiliteit, real-time updates, en integratie met andere systemen, zoals boekhoudsoftware.

Wat is een traditionele restaurant kassa systeem?

Een traditionele restaurantkassa is een fysiek kassasysteem waarin alle gegevens lokaal worden opgeslagen. Het omvat meestal een kassa, een bonnenprinter en soms een kassalade. Deze kassa’s zijn minder flexibel dan cloud kassa’s, omdat ze geen externe toegang of realtime updates bieden. Ze zijn vaak eenvoudiger en minder geïntegreerd met andere systemen.

Nu je het verschil weet tussen een cloud en traditioneel restaurant kassa systeem, is de volgende stap: het bekijken van de voor,- en nadelen.

De voordelen van een cloud kassa zijn:

1.) Ze zijn flexibel

Want je hebt toegang tot je kassasysteem vanaf elke locatie. Voorwaarde is wel dat je verbonden bent met het internet.

2.) Integratie met andere systemen

Eenvoudige koppeling met andere systemen zoals voorraadbeheer en boekhoudsoftware.

3.) Je krijgt real-time updates

Directe verwerking en bijwerking van transacties en voorraad.

4.) Ze zijn veilig

Alle gegevens worden veilig in de cloud opgeslagen en zijn minder kwetsbaar voor lokale problemen zoals diefstal of schade.

5.) Is schaalbaar

De hardware waarop je restaurant kassa systeem draait is gemakkelijk aan te passen aan de groei of veranderingen in je horecabedrijf.

6.) Je krijgt automatische updates

De software blijft up-to-date zonder extra inspanning. Daarnaast kunnen reparaties en upgrades vaak op afstand gedaan worden.

Goed nu je de voordelen van een cloud restaurant kassasysteem kent, is het ook goed om eens naar de nadelen te kijken. Hierbij 6 nadelen:

De nadelen van een cloud restaurant kassa zijn:

1.) Het systeem is afhankelijk van internet

Zonder stabiele internetverbinding kan de kassa onbruikbaar zijn. Maar meeste cloud systemen hebben een ingebouwde offline modus. Hierdoor kan jouw zaak gewoon doorgaan. Er kunnen dus gewoon bestellingen opgenomen en afgerekend worden.

2.) Abonnementskosten

Vaak zijn er terugkerende kosten verbonden aan het gebruik van cloud diensten.

3.) Privacy en beveiliging

Als een kassa leverancier niet over de juiste beveiligingssystemen beschikt, dan is er een risico op het ontstaan van een datalek. Gelukkig hebben de meeste cloud kassa aanbieders extra maatregelen hier tegen genomen.

Goed we hebben nu alle informatie over de cloud kassa behandeld, laten we nu eens inzoomen op de voor,- en nadelen van de traditionele kassa. Laten we beginnen met de voordelen:

De voordelen van een traditionele kassa zijn:

1.)Je hebt geen internet nodig

Het traditionele kassa systeem, werkt zonder afhankelijk te zijn van een internetverbinding.

2.)Eenmalige aanschafkosten

Meestal een eenmalige aanschaf van hardware. Let op dit kan wel een flinke investering zijn. Je hebt hier niet te maken met doorlopende abonnementskosten.

3.)Fysieke hardware

Sommige ondernemers geven de voorkeur aan de tastbaarheid van traditionele systemen.

Dan de nadelen:

De nadelen van een traditionele restaurant kassa systeem zijn:

1.) Onderhoud moet door monteur worden gedaan.

Wanneer je problemen hebt met een traditionele kassa systeem, dan moet er meestal een monteur langskomen om het probleem op te lossen. Die monteur moet ook betaald worden en dit kan dus wel prijzig zijn.

2.) Ze zijn beperkte toegankelijk

Want de gegevens zijn enkel lokaal beschikbaar, dus je moet vaak fysiek in de zaak aanwezig zijn om de data te zien. Dit is niet handig wanneer je meerdere locaties hebt.

3.) Hoge aanschafkosten

Het aanschaffen van dit kassasysteem kan erg kostbaar zijn. Je hebt hardware nodig, een licentie en een onderhoudscontract.

4.) Ze zijn kwetsbaar voor schade

Want je bent zelf verantwoordelijk voor beveiliging van data. Het gevolg: gegevens kunnen verloren gaan door lokale problemen zoals een defect of diefstal.

5 redenen om voor cloud te kiezen in plaats van traditioneel

Je weet nu het verschil tussen een cloud,- en traditioneel restaurant kassa systeem. Daarnaast weet je ook wat de voor-, en nadelen zijn. Het gros van de horecabedrijven draait op een cloud systeem. Hieronder 5 redenen waarom dat zo is:

1. Kostenefficiënt

Cloudsystemen besparen je geld. Dat komt doordat de aanschafkosten van een cloud kassa een stuk lager zijn. De kosten die een cloud systeem met zich meebrengt zijn de maandelijkse abonnementskosten voor de kassa software. Daarnaast zijn er ook (lage) onderhoudskosten voor updates en of reparaties, die op afstand uitgevoerd kunnen worden. Dit betekent minder uitgaven en meer budget voor andere belangrijke zaken in je restaurant.

2. Intuïtiviteit

Cloud systemen zijn gemaakt, met de gebruikers in gedachten. Dat zijn in dit geval de koks,medewerkers bediening en de managers. Een ander voordeel is dat de kassa software draait op iOS (Apple) die bekend staat om hun eenvoudige gebruiksvriendelijkheid. Dit zorgt er voor dat jouw personeel de hardware en software sneller onder de knie heeft.

3. Flexibiliteit

Doordat de cloud systemen zo flexibel zijn, kunnen horecaondernemers op afstand in hun data. Je kunt je verkoop, voorraad en personeelsrooster inzien. Hierdoor kun je bijv snelle beslissingen nemen om de kosten te verlagen.

4. Veiligheid

Gegevensbeveiliging is voor horecaondernemers erg belangrijk. Cloudsystemen bieden geavanceerde beveiligingsmaatregelen die jouw gevoelige data beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken. Je kunt gerust zijn dat de informatie van jouw restaurant en gasten veilig is.

5. Verbetering van Gastervaring

Het restaurant kassa systeem verbetert ook de restaurantervaring van de gast, want die krijgt meer aandacht van de bediening. Bestellingen worden sneller opgenomen en gebracht en op het einde van de rit hoeft hij ook niet lang op de rekening te wachten. Deze rekening kan aan tafel met de pin worden voldaan. De gast hoeft dus niet mee te lopen naar een kassapunt om te pinnen. Kortom, zaken waar een gast zich aan kan irriteren worden hierdoor weggenomen.

Conclusie restaurant kassa systeem

De keuze tussen een cloud kassa en een traditionele kassa hangt af van je behoeften op het gebied van flexibiliteit, integratie en toegankelijkheid. Cloud kassa’s bieden moderne oplossingen voor dynamische horecabedrijven, terwijl traditionele systemen geschikt kunnen zijn voor kleinere gelegenheden.

Photo by Blake Wisz on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.