Ontmoet Generatie Z: de generatie die niet in de horeca wil werken

Horecaondernemers ontmoet Generatie Z: de generatie die niet in de horeca wil werken

Generatie Z besteed 11% minder geld in de horeca dan andere generaties.

Is daarnaast zuiniger met geld, eet liever thuis, dan buiten de deur. En is dus minder geïnteresseerd in het werken in een restaurant.

In dit artikel laat ik je kennismaken met de nieuwe generatie Z en wil ik je laten inzien waarom generatie Z niet in de horeca wil werken. Als je begrijpt wat hun drijfveren en motieven zijn, kun je ze werven voor je restaurant.

Laten we snel kennismaken met Generatie Z

Wie is generatie Z?

Generatie Z is geboren tussen 1997 en 2012. Ze zijn opgegroeid te midden van technologische innovaties. Daarnaast kunnen ze zich geen wereld voorstellen zonder smartphone en zijn ze digitaal goed onderlegd. Ze hebben de schokken van de kredietcrisis in 2008 meegemaakt. En zeer recentelijk de impact van Covid19.

Deze generatie deelt een gedeelde ervaring van financiële onzekerheid en toont een scherp bewustzijn van klimaatverandering.

Gen Z gebruikt social media niet alleen voor sociale connecties maar ook als een bron van inspiratie en voor praktische zaken zoals online bestellingen. Deze buitengewoon dynamische generatie verdient onze volledige aandacht en begrip.

Kenmerken genZ

Generatie Z onderscheidt zich door hun technische vaardigheden en hun reputatie als harde werkers, vaak met meedere banen.

In hun eetkeuzes geven ze de voorkeur aan gerechten die gemakkelijk onderweg te eten zijn, wat weerspiegelt wordt in hun snelle levensstijl.

Deze snelle levensstijl weerspiegelt zich ook in hun sociale media voorkeuren.

Gen Z verkiest kort en krachtige content, zoals te zien is op platforms als Instagram en TikTok.

Ze hebben een afkeer van betaalde content en omarmen authentieke, organische inhoud.

Daarnaast hecht Gen Z veel waarde aan gezondheid, die voor hen welzijn, voeding en geestelijke gezondheid omvat. Ze kiezen voor restaurants die duurzaamheid en lokale ingrediënten hoog in het vaandel hebben staan.

Deze generatie belichaamt de moderniteit, met een scherp oog voor efficiëntie en gezondheid

Hoe kun je Gen Z werven voor een horecabedrijf?

Om Generatie Z effectief te werven voor je horecabedrijf, volgen hier enkele tips:

 • Digitale aanwezigheid: Zorg voor een sterke online aanwezigheid. Gen Z is zeer digitaal onderlegd, dus gebruik sociale media platforms om je restaurant te promoten en vacatures te delen.
 • Flexibiliteit in vacatures: Biedt flexibele werkschema’s aan. Generatie Z hecht veel waarde aan een goede balans tussen werk en privéleven.
 • Duidelijke communicatie: Wees helder en transparant in je vacatureteksten en tijdens sollicitatiegesprekken. Gen Z waardeert openheid.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden: Benadruk kansen voor persoonlijke en professionele groei binnen je bedrijf. Dit kan Gen Z motiveren om voor jouw restaurant te kiezen.
 • Duurzaamheid: Als je restaurant aandacht besteedt aan duurzaamheid en het gebruik van lokale ingrediënten, kan dit Gen Z aanspreken, omdat ze vaak waarde hechten aan milieubewustzijn.
 • Authenticiteit: Zorg voor een authentieke bedrijfscultuur. Gen Z houdt van echtheid en hecht waarde aan bedrijven die hun waarden naleven.
 • Social Media Engagement: Wees actief op platforms zoals Instagram en TikTok, waar Gen Z vaak hun tijd doorbrengt. Plaats niet alleen advertenties, maar deel ook interessante, relevante content.
 • Recensies en Feedback: Gen Z hecht waarde aan de mening van anderen. Zorg voor positieve recensies en laat zien dat je luistert naar feedback.

Wat moet je doen om generatie Z te behouden?

Om Generatie Z aan te trekken en te behouden in je restaurant, zijn enkele cruciale stappen nodig.

 • 1/Begin met het aanbieden van competitieve salarissen en aantrekkelijke personeelsvoordelen. Deze generatie waardeert financiële zekerheid en beloningen voor hun harde werk.
 • 2/Daarnaast is diversiteit van groot belang. Creëer een werkomgeving waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun achtergrond. Gen Z hecht waarde aan inclusie en gelijke kansen.
 • 3/Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een andere troef. Toon betrokkenheid bij milieuvriendelijke praktijken en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gen Z is begaan met duurzaamheid en ethische bedrijfsvoering.
 • 4/Biedt kansen voor groei. Gen Z wil niet stagneren; ze zoeken naar mogelijkheden om zich te ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk. Door deze elementen te omarmen, kun je Generatie Z aantrekken en behouden in je restaurant, wat bijdraagt aan het succes van je bedrijf.

Conclusie Generatie Z

Generatie Z is een unieke uitdaging en kans voor de horeca. Ze hebben misschien andere prioriteiten en voorkeuren dan voorgaande generaties, maar begrijpen wat hen drijft is de sleutel tot het aantrekken van deze generatie.

Als horecaondernemers kun je inspelen op de behoeften van Gen Z door flexibel te zijn, duurzaamheid te omarmen en kansen voor groei te bieden. Zorg dat je authentiek bent in je benadering, zowel in de bedrijfscultuur als in jouw online aanwezigheid.

Foto van Fábio Alves on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.