We gaan het vandaag hebben over horecavergunningen en wetten.
- Welke horecatrends er zijn;
- Je hebt je idee op papier gezet;
- Je hebt een restaurantconcept gekozen;
- Je hebt een doelgroep en een usp bepaald;
- De concurrentie geanalyseerd;
- En ondertussen ben je ook nog opzoek gegaan naar een geschikte locatie.
Maar voordat we naar de financiën gaan, werpen we eerst nog een blik op de horecavergunningen.
#1. Drank en horecavergunning
De Eisen
-
Je restaurant moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel;
- Het pand moet voldoen aan een aantal inrichtingseisen:
- De oppervlakte van het pand dient minimaal 35m2 te zijn;
- De hoogte van het pand, vanaf de grond gemeten tot aan het plafond moet minimaal 2,40 meter zijn;
- Er dienen 2 van elkaar gescheiden toiletgroepen met handenwasgelegenheid aanwezig zijn;
- Het pand moet ook van verse lucht worden voorzien. Je hebt dus ook een mechanische ventilatie nodig.
- Er moet in het pand een voorziening voor drinkwater, elektriciteit en telefoon zijn;
- Op de aanvraag dient elke ruimte in het pand vermeld worden. Terras moet ook worden vermeld;
- Naast horeca-activiteiten mag je geen detailhandel activiteiten verrichten;
- De plicht om een aanpassing te doen voor mensen voor een handicap;
- De plicht te doen om iets te doen met algemene toegankelijkheid. Dus laten zien dat je bezig bent met het verbeteren van de toegankelijkheid.
-
Verklaring van goed gedrag te hebben (VOG);
#2:Exploitatievergunning
-
De rechtsvorm van je restaurant verandert;
-
Je restaurant bouwkundig uitbreidt;
-
Besluit het terras uit te breiden;
-
Andere leidinggevenden in dienst neemt;
-
Nieuwe activiteiten gaat ontplooien. Denk aan catering, afhalen of bezorgen die nog niet in de vergunning waren opgenomen.
#3:Terrasvergunning
-
De weg;
-
Gevaar opbrengen voor andere weggebruikers;
-
Belemmering vormen voor beheer en onderhoud van de weg.
#4.Bestemmingsplan
- Een juridische binding tussen overheid en burgers.
-
Gemeenteraad legt vast waar welke functies zijn toegestaan.
-
Wat zijn de verbouwingsmogelijkheden?
-
Welke verbouwingsplannen staan er in de omgeving gepland ?
#5: Omgevingsvergunning: bouw
Je hebt een pand op het oog, je hebt in het bestemmingsplan gekeken of er verbouwd mag worden. De volgende stap die je gaat zetten is het aanvragen van de omgevingsvergunning bouw. Deze vergunning heb je nodig als je wil gaan verbouwen, renoveren of slopen.
#6: Omgevingsvergunning: Brandveiligheid
#7: Uitstalvergunning
De volgende vergunning in dit artikel is de uitstalvergunning. Wil je een reclame bord buiten zetten om je restaurant te promoten, dan heb je waarschijnlijk een uitstalvergunning nodig.
-
Je mag koopwaar uitstallen tot 1,20 meter van het pand;
-
Uitstal moet een vrije doorgangsruimte van 1,50 meter hebben voor doorgaand verkeer;
-
Uitstalling dien je weg te halen na sluitingstijd van je restaurant;
-
Je mag niets verkopen vanuit de uitstal.
#8: HACCP
Je stelt alles in het werk om de gezondheid van de gast te beschermen!
De 7 HACCP-beginselen zijn:
-
Het herkennen van gevaren die voorkomen moeten worden. Wanneer dit niet mogelijk is, dan dient er een manier gevonden te worden waardoor de gevaren worden uitgeschakeld. Of zo klein mogelijk worden gehouden.
-
Het herkennen van kritische punten in de stadia van de verwerking waarbij de risico’s het grootst zijn.
-
Het opstellen van grenswaarden voor de controle. Hierdoor bepaalt de onderneming wat wel en wat niet aanvaardbaar is voor de voorkoming, uitschakeling of terug brengen van een onderkend gevaar.
-
Het vaststellen en er op toe zien dat de controlepunten worden toegepast en de grenswaarden worden aangehouden.
-
Het vaststellen van corrigerende maatregelen wanneer uit bovengenoemd punt blijkt dat alles niet naar behoren functioneert.
-
Het opstellen van een standaardprocedure om te kijken of de maatregelen functioneren en worden uitgevoerd.
#8: Milieubeheer horeca
De Financiën
Volgende week gaan we starten met een lastig onderdeel in het starten van een restaurant. We gaan kijken of je droomrestaurant financieel haalbaar is.
Bedankt voor het lezen van dit artikel!
Wil je meer tips en advies over het starten en runnen van een succesvol restaurant?
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks handige artikelen, exclusieve tools en tips die je helpen om jouw horecaonderneming naar een hoger niveau te tillen!
➡️ Schrijf je hier in en mis geen enkel waardevol advies meer!
Photo by Eaters Collective on Unsplash