Hoe start je een restaurant 02: Restaurantconcept kiezen

Hoe start je een restaurant 02: Restaurantconcept kiezenVorige week  in “hoe start je een restaurant” heb je jouw idee op papier gezet. Vervolgens heb ik je een vijftal tips gegeven hoe je het beste met je restaurant van start kunt gaan. Vandaag gaan we een belangrijke stap nemen! en dat is het kiezen van een restaurantconcept.

 Ik zie in Nederland 5 verschillende restaurantconcepten, namelijk:
  1. Het toprestaurant;
  2. Het luxe restaurant;
  3. Het fast casual restaurant;
  4. Het casual restaurant;
  5. Het fastfoodrestaurant.
Om een duidelijke structuur in het verhaal te krijgen, heb ik een aantal kenmerken opgesteld. Zo kan ik een restaurant in een concept indelen.
Deze kenmerken zijn: bediening, keuken, het drankassortiment en de ambiance.
Laten we de Nederlandse restaurantconcepten eens bekijken.

5 Restaurantconcepten

#1. Top Restaurantconcept
Het toprestaurant zit aan de bovenkant van de markt. Ze staan ook wel bekend als de restaurants met één of meerdere sterren of zitten daar dicht tegenaan.
 
Als gast bent, word je door de gastheer/vrouw persoonlijk ontvangen. Meestal met een handdruk. Daarna word je naar tafel geleid. Gedurende het verblijf krijg je veel persoonlijke aandacht.
 
Een belangrijk kenmerk van dit restaurantconcept is: dat de bediening geleid wordt door de Maître en dat er een wijnsommelier aanwezig is.
 
De gasten voor een toprestaurant kiezen, komen niet voor één gang maar voor meerdere.
 
Er is dus geen à la carte kaart maar er wordt gewerkt met samengestelde menu’s ,die uit meerdere gangen bestaan. Deze menu’s zijn seizoensgebonden en wisselen vaak van samenstelling.
 
De gerechten zijn van topkwaliteit, dus de keuken is gespecialiseerd in het bereiden er van. Alle producten worden (dag) vers aangeleverd en ambachtelijk verwerkt tot gerechten.
 
De ambiance van deze restaurants is zéér belangrijk. Ze onderscheiden zich bijvoorbeeld door een historisch pand of een fraaie ligging op een landgoed.
 
Alle kenmerken op een rij:
Kenmerken Toprestaurant
#2. Luxe Restaurant
Het tweede restaurantconcept is het luxe restaurant. Net zoals bij toprestaurants worden de gasten persoonlijk ontvangen en naar hun plaats geleid.
 
De gast krijgt de hele avond persoonlijke aandacht van de bediening.
 
Een belangrijk verschil met het toprestaurant is dat er bij dit type restaurant geen wijnsommelier aanwezig is.
 
De keuken is gespecialiseerd en alle gerechten worden ambachtelijk bereid. De producten komen vaak (dag) vers binnen.
 
Een verschil met het toprestaurant is dat er bij het luxe restaurant minder kooktechnieken gebruikt worden. Met als resultaat: minder handelingen op het bord.
 
Het luxe restaurant werkt met een à la carte menukaart. Daarnaast kunnen de gasten ook samengestelde menu’s bestellen.
 
De ambiance bij dit concept is natuurlijk ook belangrijk.
 
De ligging van luxe restaurants is minder belangrijk omdat de gasten bereid zijn om een stukje te rijden.
 
De zitplaatsen zijn comfortabel, dat moet ook wel want de gast blijft vaak de hele avond. Het servies dat hier gebruikt wordt is van goede kwaliteit. Er zijn hier geen voorzieningen voor kinderen.
 
Alle kenmerken op een rij:
Kenmerk Luxe restaurant

#3.Fast Casual Restaurant
Fast Casual is een nieuw restaurantconcept overgewaaid uit de VS.
 
Dit concept is vooral gericht op snelheid. Er is hier geen bediening aanwezig, die de gast de hele avond verwent.
 
Bij binnenkomst wordt de gast verwelkomd door een medewerker die achter de counter staat.
 
De gast bestelt een gerecht, dat à la minute wordt bereid.
 
De keuken werkt hier meestal met verse producten, die ook ambachtelijk worden bereid.
 
Het verschil met een fastfoodrestaurant is dat het eten over het algemeen  van (veel) betere kwaliteit is. Daardoor zijn mensen ook bereid zijn om er meer voor te betalen.
 
Dit restaurantconcept is te vinden in een stadscentrum op een locatie waar veel mensen zijn.
 
De ambiance is sfeervol waardoor de mensen hier ook langer blijven.
 
Een bekend voorbeeld van een Fast Casual formule hier in Nederland is Vapiano of La Place. Dit zijn restaurants waar je snel, makkelijk en toch gezond kunt eten.
 
Alle kenmerken op een rij:
Kenmerken Fast casual restaurant

#4. Casual Restaurant

Dit is het meest voorkomende restaurant type in Nederland.

Wanneer je hier gaat eten word je wel persoonlijk begroet. En vervolgens geplaceerd, maar krijg je beperkte bediening.
 
Ander kenmerk van dit restaurantconcept is dat er veel studenten zonder horecaopleiding werken.
 
De keuken is niet gespecialiseerd omdat de kaart vaak groot van omvang is. Daardoor zijn er maar een aantal producten die ambachtelijk worden bereid. Het overgrote deel van het eten wordt bereid met halffabricaten.
 
Casual restaurants hebben een à la carte kaart, die een aantal keer per jaar wordt vervangen. Deze restaurants zijn ook geschikt om met kinderen naar toe te gaan. Vaak hebben ze een kindermenu en een speelhoek/tuin.
 
Het drankassortiment is breed en diep; en er is een Full service bar. Er is een grote keuze in fris, bier, wijn en sterke drank.
 
Het Casual restaurant ligt op een centrale plek in een stad waar veel mensen langskomen. Het restaurant is dus gericht op een snelle doorloop van de gast.
Cafe/Restaurant
Het Casual restaurant in Nederland is vaak een combinatie van 2 bedrijfstypen. Namelijk het café en restaurantconcept in één.
 
Er is dus een cafégedeelte waar drank en snacks geserveerd worden. En er is een gedeelte waar je uitgebreid kunt dineren.
 
Alle kenmerken op een rij:
Kernmerken Casual restaurant


#5.Fastfood Restaurant

Dit zijn vaak de grote ketens die op A-locaties, in het centrum of langs de snelweg, te vinden zijn.
 
Bij dit restaurantconcept ligt de nadruk op efficiency en snelheid van het bereiden van de maaltijd en het bedienen van de gast.
 
De gast bestelt zijn eten aan de counter en nuttigt het eten in het restaurant. De gast krijgt dus geen service aan tafel.
 
De keuken werkt met producten die kant en klaar zijn en dus alleen nog opgewarmd hoeven worden. Kenmerk van de keuken is dat de producten van constante kwaliteit zijn.
 
Er is niet echt een menukaart aanwezig. De gerechten worden weergegeven op de display aan de counter.
 
Het drankenassortiment is variërend. De gasten kunnen fris (postmix) bestellen maar ook milkshakes en diverse fruitsappen. Alcohol wordt hier niet geserveerd.
 
Het fastfood restaurant is een prima locatie om met kinderen naar toe te gaan. Er zijn kindermenu’s aanwezig, en meestal is er ook een speeltuin of kinderhoek.
 
Een ander kenmerk is dat er de mogelijkheid is de drive thru, waar je vanuit de auto eten kunt bestellen.
 
Alle kenmerken op een rij:
Kenmerken Fastfood restaurant

Uitzonderingen op de regel
Ik heb nu alle restaurantconcepten voor je op een rijtje gezet. Binnen deze concepten zijn er ook nog enkele specialisaties mogelijk. Zoals een themarestaurant of een locatierestaurant.
 
Laten we deze restaurantconcepten eens bekijken:
 
#1. Thema restaurants
 
Dit type restaurant bestaat al lang in Nederland. Dit zijn de restaurants die koken naar een land van oorsprong, het soort gerechten of de bereidingswijze.
 
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van themarestaurants;
 
  • Land van Oorsprong: de Chinees
  • Het soortgerechten: visrestaurant
  • De bereidingswijze: grillrestaurant
 
Zoals gezegd, kan zo’n themarestaurant – afhankelijk van de kenmerken- in één van hoofdconcepten worden ingedeeld.
 
#2. Locatie restaurant
 
Locatie restaurants zijn restaurant die een unieke locatie hebben. Zoals een restaurant op een landgoed of die langs de snelweg liggen zoals een wegrestaurant.
 
Weer een ander soort restaurantconcept is er één met een steeds weer andere locatie, zoals de Foodtruck. Er zijn ook seizoensrestaurants, zoals strandrestaurants.
 
Landgoedrestaurants
 
Dit zijn restaurants die gevestigd op een landgoed. Dat betekend dat de restaurants zijn gevestigd op een unieke locatie meestal buiten de grote steden. Vaak wordt een restaurant gecombineerd met een hotel. Een bekend voorbeeld van een restaurant hotel combinatie is Chateau Neercanne in Maastricht.
 
Het wegrestaurant
 
De wegrestaurant kom je vaak tegen aan de snelweg.
 
Veel ondernemers hebben hun wegrestaurant opgesplitst in een zelfbedieningsrestaurant en een  à la carte restaurant.
 
Dit omdat er verschillende soorten reizigers zijn die andere wensen en behoeften hebben. De beroepsvervoerders willen bijvoorbeeld huiselijkheid, rust en ontspanning.
 
Terwijl de recreanten schone toiletten, een snelle bediening en speelmogelijkheden voor de kinderen willen.
 
Foodtruck
 
Een nieuw restaurantconcept in Nederland is de Foodtruck. Een Foodtruck is een rijdend restaurant, waarvan er momenteel 450 in Nederland bestaan. Een Foodtruck heeft dus geen vaste locatie en wordt meestal bemand door één of twee personeelsleden. Het concept is gericht op het snel bedienen van de gast.
 
De keuken werkt hier met verse producten, die ambachtelijk zijn bereid.
 
Een voordeel van een rijdend restaurant is dat je naar je gasten toe kunt gaan en op locatie kunt cateren.
 
Meestal valt een Foodtruck in het concept Casual, Fast casual of Fastfood.
 
Nu je weet welke restaurant concepten er in Nederland bestaan, is het tijd om één te kiezen.
 
Kies je doelgroep
 
Volgende keer gaan we bepalen welke doelgroepen er bij bepaalde restaurantconcepten passen. En welke niet.
 
Daarnaast gaan we informatie verzamelen over je doelgroep en gaan we je doelgroep “tot leven wekken” middels een buyer persona.
 
Heb je nog vragen of opmerkingen, dan kun je die hieronder kwijt in het commentaargedeelte of op mijn Facebookpagina.

Erik

Photo by Joiarib Morales Uc on Unsplash

About Erik van Dullemen

helpt horecaondernemers meer omzet te genereren door hun online aanwezigheid te verbeteren