Hoe start je een restaurant 01: Jouw idee + 5 tips om mee te beginnen

Hoe start je een restaurant 01: Jouw idee + 5 tips

Welkom bij het allereerste artikel van de blogserie “hoe start je een restaurant”.  Heb jij je ooit afgevraagd hoe je een restaurant van de grond af aan opbouwt?

Komende maanden ga ik je laten zien hoe je een restaurant van A tot Z start. Mijn doel: (startende) horecaondernemers én veteranen helpen hun restaurant naar een hoger niveau te tillen, door op deze website, Horecatweepuntnul de benodigde informatie te verstrekken.

We gaan vandaag jouw idee op papier schrijven en daarna geef ik je nog een vijftal tips over hoe je goed van start kunt gaan.

Het idee

In je jeugdjaren had je een droom: je wilde later als je groot bent je eigen restaurant starten! Je ging de koksopleiding volgen en daarna aan de slag als leerling kok of gastheer/vrouw. De jaren daarna ben je steeds doorgegroeid en heb je in verschillende keukens rondgekeken. Totdat je Chef-kok of Maître was en toe was aan een nieuwe uitdaging: het vervullen van je droom!

Elke dag denk je aan je droom; je eigen restaurant en nu is het zover: Je wilt van je droom, de werkelijkheid maken. Bedenk eens waar je jezelf ziet staat over 5 jaar, hoe ziet je leven er dan uit? Ben je dan een bekende chef in de regio en heb je een restaurant waar je regelmatig feesten organiseert voor familie, vrienden en buurtgenoten enz?

De Waarom – vraag

Het is tijd om je idee eens op papier te zetten. We beginnen met het doel van je restaurant ofwel de “waarom”-vraag, waarom je het doet of wat is het doel van je restaurant.

Volgens Simon Sinek, grondlegger van dit model, zijn mensen die hun doel vinden gemotiveerder, werken met meer plezier en bloeien van passie.  Deze vraag is dé belangrijkste vraag voor je restaurant omdat volgens Simon Sinek je mensen pas echt raakt als je de waarom vraag kunt beantwoorden en als het geloof daarin overeenkomt met het geloof van de mensen.

De hoe en waarom – vraag

De 2e vraag die je dient te beantwoorden is de “hoe”-vraag: hoe ga je het doen. Dit omvat de specifieke acties die je gaat nemen om je waarom-vraag te beantwoorden. De laatste vraag die je nodig hebt om je idee te omschrijven is de “wat”-vraag: wat ga je doen. Dit is het resultaat van je waarom-vraag.

Neem gerust een aantal dagen de tijd om hierover na te denken en laat andere mensen in je omgeving je antwoorden van feedback voorzien.

Gefeliciteerd! Vandaag heb je de 1e stap gezet op weg naar jouw droom restaurant, door jouw idee op papier te zetten.

Om je nog beter voor te bereiden op het starten van een restaurant heb ik voor je een vijftal tips opgesteld de je hierin helpen.

#1. Zoek een mentor

“If you are not clear on your vision, then every single opportunity will distract you and impede your progress,” aldus Tracy Cherpeski, business coach

Het is raadzaam om één of meerdere mensen om je heen te verzamelen die al ervaring hebben met het opstarten van een horecaonderneming. Deze mentor heeft alles al een keer meegemaakt en zorgt ervoor dat je niet alles keer op keer hoeft uit te zoeken en niet dezelfde fouten maakt als hij. Bovendien kan een mentor ook voor nieuwe inzichten of ideeën zorgen.

Kortom een mentor kan je dus tijd en geld besparen.

Bij het zoeken naar een mentor moet je rekening houden met een aantal zaken:

6 zaken waar je rekening mee moet houden
  • Ervaring: Je hebt iemand nodig die al eenzelfde soort restaurant heeft gehad die jij nu wilt gaan opstarten. Iemand die zijn leergeld al betaald heeft, iemand die kan putten uit eigen ervaring, iemand dus die jou vooruit kan helpen. Zoek dus uit wát deze mentor heeft bereikt. Is dat hetgeen wat jij ook wilt bereiken? Google van te voren op zijn of haar naam en je kunt al een hoop informatie tegenkomen.
  • Kennis delen, Je hebt iemand nodig die transparant is en al zijn kennis deelt. Goede en slechte ervaringen zijn allebei leerzaam.
  • Netwerk: Een goede mentor heeft al een hoop connecties in de horeca en dus kan hij jou misschien wel helpen aan personeel, leveranciers of een goede accountant. Vraag je mentor om hulp. Het gaat er om wie je kent, niet om wie je bent.
  • Heeft de coach tijd voor je, Een restaurant opstarten is niet eenvoudig. Daarom heb je een coach nodig die tijd heeft om een plan op te stellen en die je helpt met het bereiken van jouw doelen.
  • Geloof, iemand die jouw waarden deelt.
  • Geen ja-knikker, je hebt iemand nodig die kritisch naar je ideeën kijkt, dan pas kom je vooruit.
#2. Breng je financiën in kaart

Voordat je überhaupt gaat nadenken of je een restaurant gaat starten bekijk eens hoe je persoonlijke financiën ervoor staan. Dit gegeven vertelt hoeveel geld je op moet halen voordat je van start kunt gaan.

Het kan zijn dat je een aantal maanden geen privé-inkomen binnenkrijgt, dus de volgende stap is om te kijken hoeveel geld heb je maandelijks nodig hebt om van te leven en hoeveel geld je maandelijks uitgeeft.

Werp ook eens een blik op de spaarrekening en kijk naar andere investeringen zoals een huis of andere horecaondernemingen die nodig zijn om te vermelden.

Als je samenwerkt met een partner, bespreek dan open elkaars financiële situatie.

Nu je weet hoe je financiële situatie is, is het nodig om te bepalen hoeveel eigen geld je in je restaurant kunt gaan investeren. Bepaal hiervoor een bedrag en houdt je hieraan.

#3. Houd de realiteit in de gaten

Spreekt wel voor zich. Je hebt een goed uitgedacht concept, een pand, de verbouwing er wordt gewerkt aan de droom. Blijf wel met één been in de realiteit staan want het zou toch zonde zijn als je door het “verliefdheid zijn”/realiseren van je droom de werkelijkheid uit het oog verliest. Voor je het weet zit je met een schuld te kijken en begin je met een achterstand die lastig weg te werken is, als dat überhaupt nog mogelijk is

#4.Start niet te groot

Zoals ik al eerder vermeld heb is een goede chef/maître nog geen goede ondernemer. Wanneer je een restaurant start, begin dan met een beperkt aantal couverts. Zo kun je ervoor zorgen dat je team op elkaar raakt ingespeeld en dat je het vak horecaondernemer onder de knie krijgt.

Het uitbreiden van het aantal couverts kun je in een later stadium doen als de opstartfase voorbij is.

#5. Leg jezelf doelstellingen op

Helaas maar weinig restauranteigenaren maken gebruik van doelstellingen. Dat is zonde want doelstellingen geven je een duidelijk beeld van wat je wilt als ondernemer.

Hoe eerder je de weg naar een succesvol restaurant voor ogen hebt des te beter je gefocust bent en de kans is ook groter dat je restaurant succesvol wordt.

Doelstellingen lopen als rode draad door je bedrijf en helpen je bij het maken van keuzes in privé,- en werksfeer. Het kan je helpen bij het beslissen of je gekozen restaurantconcept wel bij je past.

Wil je met je restaurant een Michelin-ster halen, dan kun je onmogelijk als doelstelling hebben dat je veel tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden want daar heb je minder tijd voor.

Samenvattend zorgen doelstellingen ervoor dat:
  • je op het goede spoor blijft;
  • je iets te vieren hebt, als je een doel haalt;
  • je een duidelijk plan voor je restaurant hebt

Schrijf de doelstellingen die je voor je restaurant in gedachten hebt op papier. Door doelstellingen op papier te schrijven, zet je je hersenen meteen aan het werk en gaan ze op zoek naar manieren om je doelstellingen te bereiken.

Het restaurant concept

Oke, ik heb hier een korte beschrijving gegeven waarom je voor jezelf doelstellingen op papier moet zetten. Ik ga in een later stadium nog dieper in op het opstellen van realistische doelstellingen is.

Volgende week gaan we spijkers met koppen slaan en een belangrijk besluit nemen door het kiezen van een restaurantconcept. Ik laat je zien welke restaurantconcepten voorkomen in Nederland en hoe je het beste een restaurantconcept kiest.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je nog vragen en of opmerkingen dan kun je die kwijt in het commentaar gedeelte onder dit artikel.

Tot volgende week!

 

Erik

 

 

About Erik van Dullemen

helpt horecaondernemers meer omzet te genereren door hun online aanwezigheid te verbeteren