Hoe start je een restaurant 01: Jouw idee + 5 tips om mee te beginnen

Hoe start je een restaurant 01: Jouw idee + 5 tips
Welkom bij het allereerste artikel van de blogserie “hoe start je een restaurant”!
 
Heb jij je ooit afgevraagd hoe je een restaurant van de grond af aan opbouwt?
 
De komende maanden ga ik je laten zien hoe je een restaurant van A tot Z start.
 
Mijn doel: (startende) horecaondernemers én veteranen helpen hun restaurant naar een hoger niveau te tillen.
 
Dit doe ik door op deze website, Horecatweepuntnul de benodigde informatie te verstrekken.
 
Dit artikel staat in het teken van jouw idee/visie. Hoe kun je deze het beste ontwikkelen.
 
Daarna geef ik je nog een vijftal tips over hoe je goed van start kunt gaan.

Het idee

In je jeugdjaren had je een droom: je wilde later als je groot bent je eigen restaurant starten!
 
Je ging de koksopleiding volgen en daarna aan de slag als leerling kok of gastheer/vrouw.
 
De jaren daarna ben je steeds doorgegroeid en heb je in verschillende keukens rondgekeken.
 
Totdat je Chef-kok of Maître was en toe was aan een nieuwe uitdaging: het vervullen van je droom!
 
Elke dag denk je aan je droom: je eigen restaurant. En nu is het zover: Je wilt van je droom, de werkelijkheid maken.
 
De eerste stap die je nu moet nemen is: Het ontwikkelen van een visie.
 
Bedenk eens waar je jezelf ziet staat over 5 jaar. Hoe ziet je leven er dan uit? Ben je dan een bekende chef in de regio? en heb je een restaurant waar je regelmatig feesten organiseert voor familie, vrienden of buurtgenoten?

De Waarom – vraag: Doel

Nu je je idee in grote lijnen uitgewerkt hebt, is de volgende stap: het ontwikkelen van een visie.
 
We beginnen met het doel van je restaurant. Ofwel de “waarom”-vraag, waarom je het doet of wat is het doel van je restaurant.
 
Volgens Simon Sinek, grondlegger van dit model, zijn mensen die hun doel vinden gemotiveerder, werken met meer plezier en bloeien van passie
 
Deze vraag is dé belangrijkste vraag voor je restaurant. Volgens Simon Sinek raak je mensen pas echt als je de waarom vraag kunt beantwoorden. En als het geloof daarin overeenkomt met het geloof van de mensen.
 
#1. Wat is jouw antwoord op de vraag: Wat is het doel van jouw restaurant en waarom doet het ertoe voor jouw doelgroep?

#2. Hoe (How): Unieke Waarden en Methoden



De ‘hoe’-laag gaat over de waarden en methoden die het restaurant onderscheiden.

Dit kan zijn door gebruik te maken van lokale ingrediënten, duurzame praktijken, of een innovatieve benadering van koken.

Bijvoorbeeld, door te streven naar duurzaamheid en lokale samenwerkingen.
 
#2. Hoe ga je het doen? Denk aan het onderscheidend vermogen/unique selling point van je restaurant.

3. Wat (What): Concreet Aanbod

De laatste vraag die je nodig hebt om je idee te omschrijven is de “wat”-vraag: wat ga je doen. Dit is het resultaat van je waarom-vraag.

De ‘wat’-laag omvat het concrete aanbod van het restaurant.

Dit gaat verder dan alleen het menu en omvat de totale ervaring die gasten kunnen verwachten.

Bijvoorbeeld, het aanbieden van verfijnde gerechten in een warme en gastvrije ambiance.

Neem gerust een aantal dagen de tijd om hierover na te denken. Laat andere mensen in je omgeving je antwoorden lezen en van feedback voorzien.
#3. Wat ga je doen? Welke producten en diensten ga je leveren?
 

5 Tips om goed voorbereid van start te gaan!

Gefeliciteerd! Vandaag heb je de 1e stap gezet op weg naar jouw droom restaurant door jouw idee/visie op papier te zetten.
 
Om je nog beter voor te bereiden op het starten van een restaurant heb ik voor je een vijftal tips opgesteld.
#1. Zoek een mentor

“If you are not clear on your vision, then every single opportunity will distract you and impede your progress,” aldus Tracy Cherpeski, business coach

Het is raadzaam om één of meerdere mensen om je heen te verzamelen die al ervaring hebben met het opstarten van een horecaonderneming.
 
Deze mentor heeft alles al een keer meegemaakt en zorgt ervoor dat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. En ook niet onbelangrijk dat je niet dezelfde fouten maakt.
 
Daarnaast kan een mentor ook voor nieuwe inzichten of ideeën zorgen.
 
Kortom een mentor kan je dus tijd en geld besparen.
 
Bij het zoeken naar een mentor moet je rekening houden met een aantal zaken:
 
6 zaken waar je rekening mee moet houden
  • Zoek iemand met ervaring: Je hebt iemand nodig die al eenzelfde soort restaurant heeft gehad die jij nu wilt gaan opstarten.Iemand die zijn leergeld al betaald heeft. Iemand die kan putten uit eigen ervaring, iemand dus die jou vooruit kan helpen. Zoek dus uit wát deze mentor heeft bereikt. Is dat hetgeen wat jij ook wilt bereiken? Google van te voren op zijn of haar naam en je kunt al een hoop informatie tegenkomen.
  • Kennis delen: Je hebt iemand nodig die transparant is en al zijn kennis deelt. Goede en slechte ervaringen zijn allebei leerzaam.
  • Netwerk: Een goede mentor heeft al een hoop connecties in de horeca. Wellicht kan hij jou wel helpen aan personeel, leveranciers of een goede accountant. Vraag je mentor om hulp. Het gaat er om wie je kent, niet om wie je bent.
  • Heeft de mentor tijd voor je: Een restaurant opstarten is niet eenvoudig. Daarom heb je een mentor nodig die tijd heeft om een plan op te stellen en die je helpt met het bereiken van jouw doelen.
  • Geloof: Je iemand hebt nodig die jouw waarden deelt.
  • Geen ja-knikker: je hebt iemand nodig die kritisch naar je ideeën kijkt, dan pas kom je vooruit.
#2. Breng je financiën in kaart
Voordat je überhaupt gaat nadenken of je een restaurant gaat starten bekijk eens hoe je persoonlijke financiën ervoor staan. Dit gegeven vertelt hoeveel geld je op moet halen voordat je van start kunt gaan.
 
Het kan zijn dat je een aantal maanden geen privé-inkomen binnenkrijgt.
 
De volgende stap is om te kijken hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om van te leven. En hoeveel geld je maandelijks uitgeeft.
 
Werp ook eens een blik op de spaarrekening en kijk naar andere investeringen. Denk aan een huis of andere horecaondernemingen die nodig zijn om te vermelden.
 
Als je samenwerkt met een partner, bespreek dan open elkaars financiële situatie.
 
Nu je weet wat je financiële situatie is, is het nodig om te bepalen hoeveel eigen geld je in je restaurant kunt gaan investeren. Bepaal hiervoor een bedrag en houdt je hieraan.
#3. Houd de realiteit in de gaten
Spreekt wel voor zich. Je hebt een goed uitgedacht concept, een pand, en misschien wordt er verbouwd. Er wordt gewerkt aan een droom. JOUW droom.
 
Blijf wel met één been in de realiteit staan. Want het zou toch zonde zijn als je door het “verliefdheid zijn”/realiseren van je droom de werkelijkheid uit het oog verliest.
 
Je zult niet de eerste zijn die in deze valkuil trapt.
 
Voor je het weet zit je met een schuld te kijken en begin je met een achterstand die lastig weg te werken is. Als dat überhaupt nog mogelijk is.
#4.Start niet te groot
Zoals ik al eerder vermeld heb is een goede chef/maître nog geen goede ondernemer.
 
Wanneer je een restaurant start, begin dan met een beperkt aantal couverts.
 
Zo kun je ervoor zorgen dat je team op elkaar ingespeeld raakt. En dat je het vak horecaondernemer onder de knie krijgt.
 
Het uitbreiden van het aantal couverts kun je in een later stadium doen.
#5. Leg jezelf doelstellingen op
Helaas maar weinig restauranteigenaren maken gebruik van doelstellingen.
 
Dat is zonde want doelstellingen geven je een duidelijk beeld van wat je wilt als ondernemer.
 
Hoe eerder je de weg naar een succesvol restaurant voor ogen hebt des te beter je gefocust bent. En de kans is ook groter dat je restaurant succesvol wordt.
 
Doelstellingen lopen als rode draad door je bedrijf en helpen je bij het maken van keuzes in privé,- en werksfeer. Het kan je helpen bij het beslissen of je gekozen restaurantconcept wel bij je past.
 
Wil je bijvoorbeeld met je restaurant een Michelin-ster halen?
 
dan kun je onmogelijk als doelstelling hebben dat je veel tijd wilt doorbrengen met familie en vrienden. Simpelweg omdat je daar geen tijd voor hebt.
 
Samenvattend zorgen doelstellingen ervoor dat:
  • je op het goede spoor blijft;
  • je iets te vieren hebt, als je een doel haalt;
  • je een duidelijk plan voor je restaurant hebt
 
Schrijf de doelstellingen die je voor je restaurant in gedachten hebt op papier. Door doelstellingen op papier te schrijven, zet je je hersenen meteen aan het werk. Ze gaan op zoek naar manieren om je doelstellingen te bereiken.
 
Het restaurant concept
Volgende week gaan je spijkers met koppen slaan! Je gaat een belangrijk besluit nemen door het kiezen voor een restaurantconcept.
 
Ik laat je zien welke restaurantconcepten in Nederland voorkomen. En hoe je het beste een restaurantconcept kiest.
 
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je nog vragen en of opmerkingen dan kun je die kwijt in het commentaar gedeelte onder dit artikel.
 
Tot volgende week!
 
Erik
About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.