
Vandaag ga ik je laten zien hoe je een verkoopvoorspelling maakt.
Deze verkoopvoorspelling is weer een onderdeel van een financieel haalbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek is noodzakelijk om te achterhalen of je droomrestaurant financieel haalbaar is.
Het haalbaarheidsonderzoek is belangrijk en vormt de ruggengraat van een horeca ondernemingsplan.
Als je de voorgaande artikelen hebt gelezen en de bijbehorende onderzoeken hebt uitgevoerd, dan kan het zijn dat je ontdekt hebt dat je een uniek concept hebt dat vrijwel zeker goed gaat lopen.
Deze onderwerpen worden in het artikel besproken:
- Wat is een financieel haalbaarheidsonderzoek?
- De verwachte omzet in kaart brengen
- Een verkoopvoorspellling maken
- Waar moet je op letten
- Voorbeeld van een salesforecast
- Het stappenplan
Laten we beginnen met een korte uitleg over het financieel haalbaarheidsonderzoek.
Lees ook: Horeca kengetallen 2025: de startersgids
Wat is een Financieel haalbaarheidsonderzoek?
#.2 Verwachte omzet in kaart brengen
Een verkoopvoorspelling maken
- Hoeveel dagen in de week gaat je restaurant open? Deze vraag kun je misschien nog niet beantwoorden. Het is dus raadzaam om te kijken naar de openingstijden van een concurrent;
- Openingstijden voor de gasten en het aantal maaltijden dat je gaat serveren. Bijvoorbeeld lunch en diner of alleen diner. Het verschilt per restaurantconcept wat de openingstijden zijn. Een luxe restaurant is open voor lunch vanaf 12u tot 14u en voor diner van 18u tot 21u. Terwijl een casual restaurant vaak de hele dag open is en de hele dag maaltijden serveert;
- Geschatte eindafrekening per gast per maaltijd. Je hebt waarschijnlijk nog geen menu samengesteld. Onderzoek wat je doelgroep gemiddeld betaalt voor een maaltijd bij eenzelfde restaurantconcept;
- Het aantal couverts dat je gaat serveren;
- Het geschatte aantal gasten per maaltijd. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld 50 zitplaatsen hebt en dat er bijvoorbeeld 100 man komt eten. Dit houdt in dat elke plaats 2x wordt verkocht;
- Meetmomenten: dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks.
Lees ook: Menu engineering: Hoe verhoog je de winstgevendheid van je menu-items
#4. Houdt bij het maken van een verkoopvoorspelling een aantal zaken in het achterhoofd.
#5.Voorbeeld verkoopvoorspelling
#6.Stappenplan verkoopvoorspelling maken
Stap 1: Gemiddelde bestedingen ik kaart brengen.
De eerste stap is om de gemiddelde bestedingen per gast in kaart te brengen. Hieronder in het tabel heb ik de gemiddelde bestedingen van het eten en drinken gescheiden.

*Heb je een casual restaurantconcept met café/restaurant dan komt er naast diner nog een kolom erbij. Hierin komt dan de gemiddelde prijzen van het café.
Stap 2: Weekvoorspellingen maken.
Nu we weten wat de gemiddelde besteding per gast per maaltijd is, is de volgende stap: een weekvoorspelling maken.

Stap 3: Verwachte omzetten
Hieronder zie je wat de totale verwachte weekomzet is voor lunch en diner.



Toelichting:
- Het restaurant uit het voorbeeld hierboven heeft een locatie in een villawijk buiten het centrum en heeft 50 zitplaatsen. Eventuele terras, het plaatsen van extra tafels of de aanwezigheid van zalen heb ik hierin niet meegerekend. De gasten kunnen bij dit restaurant lunchen (van 12:00 tot 14:30) en dineren(18:00 tot 21:30);
- De gemiddelde lunch bestaat uit 2 gangen, kost €28,50,- en daarbij worden gemiddeld 3 drankjes, a €7,50 gedronken;
- De gemiddelde prijs voor een diner is €34,50 en bestaat uit 3 gangen. Er worden gemiddeld 4 drankjes gedronken en dat is dan €14,00. Dit bedrag is een stuk hoger dan bij de lunch omdat ik er vanuit ga dat er bij het diner meer alcoholische drank wordt gedronken. Ook de duur van het diner is langer en daardoor wordt er gemiddeld 1 drankje meer gedronken;
- Het restaurant is gesloten op de maandag en dinsdag. De rustige dagen zijn de woensdag, donderdag. De piekdagen zijn vrijdag en zaterdag. Zondag ligt er tussenin;
- Er is in deze berekening geen rekening gehouden met seizoensinvloeden e.d.!!
Lees ook: Hoe behaal je maximaal winst uit een kleinere menukaart
Stap 4: Omzetprognose voor 3 jaar
Als je geld wilt gaan lenen bij de bank dan heb je een omzetprognose nodig van 3 jaar. Deze omzetprognose ziet er als volgt uit.

Toelichting omzetprognose:
- Het maximale aantal gasten per dag is 100, 50 lunch en 50 diner;
- Omzet verloop jaar 1 is 100%, jaar 2 is 120% en jaar 3 130%;
- De menuprijzen stijgen elk jaar als gevolg van inflatie;
- Gemiddelde lunchbesteding stijgt met €0.5 en het gemiddelde besteding diner met €1,-
Verwachte uitgaven
Lees ook: Financieel plan horeca: 5 begrotingen voor starters