Hoe start je een restaurant: Is jouw restaurant financieel haalbaar?

Hoe start je een restaurant: Is jouw restaurant financieel haalbaar?

Dromen van een eigen restaurant is één ding, maar de realiteit toetsen op financiële haalbaarheid is een ander verhaal. In de dynamische wereld van de horeca is het essentieel om je ideeën te onderbouwen met realistische cijfers.

Met dit stappenplan geef ik je de hulpmiddelen in handen om te bepalen of jouw restaurantdroom financieel haalbaar is.

1. Maak een verkoopvoorspelling

Begin met het in kaar brengen van je verkoop. Schat in hoeveel gasten je dagelijks kunt verwachten en vermenigvuldig dit met de gemiddelde uitgaven per gast. Denk realistisch na over seizoenschommelingen en speciale evenementen.

Lees ook: mijn gids over het maken van een verkoopvoorspelling

2. De verwachte uitgaven in kaart brengen

Door de verwachte kosten van de verwachte omzet af te halen weet je of jouw droomrestaurant financieel haalbaar is. Schrijf alle kosten op: huur, inkoop van ingrediënten, salarissen, gas, water, Electra marketing, en meer. Deel vervolgens de kosten in onder het kopje vaste kosten of variabele kosten in.

Lees ook: mijn gids over het in kaart brengen van de verwachte kosten.

3. Horecakengetallen 2024

Blijf op de hoogte van de laatste horecakengetallen. Met de horecakengetallen kun je jouw cijfers vergelijken met die van het horeca gemiddelde. Indien nodig kun je ze aanpassen. Let wel op: ieder restaurant is uniek en daarom kunnen er afwijkingen in jouw kengetallen zijn t.o.v het horeca gemiddelde.

Lees ook: mijn gids met daarin de horecekengetallen voor 2024

4. Restaurant KPI’s

Ken je KPI’s (kritieke prestatie indicatoren). Dit zijn de kritieke indicatoren die het succes van je restaurant bepalen. Voorbeelden zijn de omzet per vierkante meter, de gemiddelde besteding per gast, en de personeelskosten als percentage van de omzet. Door deze KPI’s te monitoren, kun je tijdig bijsturen en je bedrijfsvoering optimaliseren.

Lees ook: mijn gids 5 Restaurant KPI’s om te meten

Conclusie over het financieel haalbaarheid

De sleutel tot succes in de horeca is niet alleen passie voor eten, maar ook een solide financieel plan. Door de financiële haalbaarheid van je restaurant grondig te onderzoeken, zet je een sterke basis neer voor een bloeiend bedrijf. En vergeet niet, in een wereld waar de eerste indruk telt, maak je met de juiste voorbereiding en kennis de beste kans op succes.

Lees ook deel 1: Hoe leg je een fundament voor een restaurant

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.