3 Upselling strategieën voor jouw restaurant: de startersgids

Upselling strategieen voor jouw restaurant

Upselling in de horeca gaat niet alleen over meer verkopen; het is een kunst die bijdraagt aan de verrijking van de gastbeleving.

Een effectieve upselling strategie kan de tevredenheid van je gasten verhogen én de omzet van je restaurant verbeteren. Maar wat is upselling precies? En hoe pas je het succesvol toe in jouw zaak?

Wat is upselling?

Upselling is een verkoopstrategie waarbij je probeert om gasten te overtuigen om duurdere items, upgrades of extra’s te kopen. Het doel is niet alleen om de gemiddelde bestelwaarde te verhogen, maar ook om de gastervaring te verbeteren. Door gepaste suggesties te doen, help je gasten een keuze te maken die hun diner nog specialer maakt.

Stappenplan voor Effectieve Upselling Strategieën

Nu dat je weet wat Upselling is, laten we eens kijken naar een drietal strategieën:

#1. Aanbevelen populaire gerechten

Begin met een sterke aanbeveling van populaire menu-items. Gasten waarderen suggesties die hen helpen een keuze te maken uit het menu. Een goed gekozen aanbeveling kan twijfel wegnemen en gasten laten genieten van de specialiteiten van het huis. Dit verhoogt niet alleen de verkoop, maar ook de tevredenheid van de gast.

Train je personeel om sterke aanbevelingen te doen van populaire menu-items. Gebruik verhalen of voorbeelden om deze suggesties meer impact te geven.

Een goede aanbeveling kan twijfel bij de gast wegnemen en hen kennis laten maken met de specialiteiten van het huis.

#2: Add-ons en upgrades voorstellen

Het voorstellen van add-ons of upgrades kan subtiel de bestelwaarde verhogen. Denk aan extra toppings, een speciale saus of een premium drankje. Deze strategie moet gericht zijn op het verbeteren van de eetervaring, niet alleen op het verhogen van de rekening. Gasten zijn eerder bereid meer uit te geven als ze het gevoel hebben dat ze waar voor hun geld krijgen

Stel subtiele add-ons en upgrades voor, zoals extra toppings of premium drankjes. Zorg dat het personeel de waarde van deze extra’s kent en kan uitleggen.

Gasten zijn eerder bereid meer uit te geven als ze overtuigd zijn van de toegevoegde waarde.

#3: Combinaties en menu-samenstellingen aanbieden

Het voorstellen van combinaties of menu-samenstellingen kan de gast helpen een volledige eetervaring te creëren. Bijvoorbeeld een voorgerecht combineren met een hoofdgerecht, of een dessert aanbevelen dat perfect past bij hun keuze. Dit draagt bij aan een gevoel van compleetheid en tevredenheid bij de gast, wat leidt tot betere recensies en herhaalbezoeken.

Creëer en promoot combinaties of thema menu-samenstellingen. Bijvoorbeeld seizoensgebonden gerechten of cultureel geïnspireerde menu’s.

Dit helpt gasten een volledige eetervaring te creëren en draagt bij aan hun tevredenheid.

Verhalen en thema’s gebruiken

Het integreren van verhalen in je upselling strategieën kan een enorme impact hebben. Bijvoorbeeld, als een gast twijfelt over een gerecht, kan een goed verteld verhaal over de oorsprong of unieke bereidingswijze de doorslag geven. Daarnaast kunnen thematische menu’s, zoals een ‘Italiaanse avond’ of ‘Zomerse specialiteiten’, de interesse van gasten wekken en hen aanmoedigen om iets nieuws te proberen.

Upselling met oog voor gasttevredenheid

Het is essentieel dat upselling nooit opdringerig aanvoelt. Het moet altijd gericht zijn op het verrijken van de ervaring van de gast. Door je personeel te trainen in het herkennen van de wensen en voorkeuren van gasten, zorg je voor een natuurlijke en gastvrije upselling benadering.

Conclusie

Upselling is een effectieve strategie om niet alleen je omzet te verhogen, maar ook de tevredenheid van je gasten. Door deze stappen te volgen, kun je een upselling strategie ontwikkelen die naadloos aansluit bij de behoeften en wensen van je gasten. Vergeet niet, upselling is meer dan verkopen – het is een kunst die bijdraagt aan de algehele eetervaring in jouw restaurant.

Foto van Louis Hansel on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.