Het kan voor horecaondernemers een uitdagende en tijdrovende taak zijn om het break-even point van een horecabedrijf te berekenen. Dat moet toch anders kunnen, dus ik creëerde een break-even point rekenmachine.
Op deze manier wordt het, mits je de juiste financiële cijfers hebt een makkie om het break-even point te berekenen.
In de paragraaf hieronder leer je hoe je de break-even point rekenmachine het beste kunt gebruiken, waarna je zelf aan de slag kunt.
Ik vermeld er wel bij dat dit nog de bètaversie is. Mocht er een veld ontbreken of de rekenmachine niet goed werken, laat me het weten. Dan kan ik de rekenmachine verbeteren.
Laten we van start gaan.
Hoe werkt de break-even point rekenmachine?
Om het break-even point te berekenen heb je 3 onderdelen nodig:
- De vaste kosten
- Variabelen kosten
- De gemiddelde besteding per gast.
Laten we verder inzoomen op deze onderdelen:
#1. Vaste kosten
Vaste kosten zijn kosten die vast staan en niet meer veranderen. In het geval van mijn break-even point rekenmachine zijn de vaste kosten:
- Huur
- Telefoon en internet
- Verzekeringen
- Vergunningen
- Salaris vast personeel
Onderaan worden de totale kosten weergegeven. Als je getallen ingevuld hebt, ga dan door naar deel 2:
#2. Variabele kosten
Dit zijn kosten die hoger worden naarmate je omzet ook toeneemt. Deze worden in de break-even point calculator weergeven als percentage van de omzet. Er zijn 3 kengetallen die ingevuld moeten worden, namelijk:
- Eten en drinken als percentage van de omzet
- Loonkosten
- Overige kosten
Als het goed is worden deze getallen bij elkaar opgeteld en zie je welk deel van de omzet naar deze posten gaat.
Dan de Omzet
Het enige wat je hier nog moet invullen is de gemiddelde bonbedrag per gast.
Heb je dit ingevuld, dan kun je op de knop break-even point berekenen.
#3.) De resultaten
Vervolgens zie je de resultaten verschijnen:
- Je ziet het gemiddelde bon bedrag per gast
- De maandelijkse uitgaven
- De dagelijkse uitgaven
- Gasten nodig om quitte te spelen (30 dagen)
- Dagelijkse gasten nodig om quitte te spelen
- Winst/ verlies bij 75 dagelijkse gasten
- Winst/ verlies bij 90 dagelijkse gasten
- Winst/ verlies bij 50 dagelijkse gasten
- Winst/ verlies bij 35 dagelijkse gasten
Dat was het! Nu kun je zelf aan de slag en in een paar minuten de break-evenpoint van jouw horecabedrijf berekenen.
Start nu met de break-evenpoint rekenmachine
Horeca Break-even Point Calculator
Stap 1: Vaste kosten per maand
Totaal vaste kosten: €0
Stap 2: Variabele Kosten als % van de omzet
Totaal variabele kosten: 65% van omzet
Omzet
Stap 3: Break-even resultaten
Gemiddelde € per gast: €0
Maandelijkse uitgaven: €0
Dagelijkse uitgaven: €0
Gasten nodig om quitte te spelen (30 dagen): 0
Dagelijkse gasten nodig om quitte te spelen: 0
Winst bij 75 dagelijkse gasten: €0
Winst bij 90 dagelijkse gasten: €0
Winst bij 50 dagelijkse gasten: €0
Winst bij 35 dagelijkse gasten: €0
Photo by Jesson Mata on Unsplash