Restaurant Promoten: Plan een wijnproeverij

Restaurant promoten plan een wijnproeverij

In het artikel van vandaag laat ik je zien hoe je een wijnproeverij organiseert.

Een leuke manier om gasten te blijven trekken en je restaurant levendig te houden, is door het organiseren van een wijnproeverij.

Mensen zijn dol op goede wijn en lekker eten, en een wijnproeverij biedt een unieke ervaring die zowel nieuwe als vaste gasten naar je zaak zal trekken.

In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je een onvergetelijke wijnproeverij organiseert die je restaurant in de schijnwerpers zet.

Wat is een een wijnproeverij?

Een wijnproeverij is een bijeenkomst die in jouw restaurant gehouden wordt. De mensen krijgen diverse soorten wijn te proeven. Deze wijnen worden beoordeeld op geur, kleur en smaak.

De wijnproeverij wordt meestal gegeven door een wijnsommelier. Een wijnsommelier is een expert op het gebied van wijn.

Deze sommelier leert mensen het een en ander over wijn. Hoe wordt een wijn gemaakt? Waar let je bijvoorbeeld op bij het kopen van wijn voor thuisgebruik?

En ook niet onbelangrijk welk soort eten kan ik bij een bepaalde wijn serveren.

Laten we eens kijken waaraan je moet denken bij het organiseren van een wijnproeverij.

#1. Bepaal een thema

Wanneer je een thema kiest is het eenvoudiger om er wijnen bij te selecteren. Een thema kan bijvoorbeeld Italië zijn. Je koopt dan voor de proeverij Italiaanse wijnen. Eventueel met Italiaanse hapjes. Je kunt er ook voor kiezen om er een compleet 3- gangenmenu bij te serveren.

#2. Huur een Sommelier in

Heb je geen sommelier in dienst? Geen probleem!

Schakel hier de hulp van jouw wijnleverancier in. De leverancier heeft er ook baat bij wanneer de wijnproeverij succesvol verloopt. Wellicht hebben ze iemand in dienst die deze proeverij kan leiden.

Indien dit niet het geval is, kun je altijd een wijnsommelier inhuren. De wijnsommelier kan je helpen bij het inkopen van de wijnen en het bedenken van passende gerechten.

#3. Kies je wijnen

Kies in samenspraak met de sommelier wijnen die je de mensen wilt laten proeven. Meestal heb je zo’n 6 wijnen nodig, 3 witte en 3 rode.

Tips:

  • Selecteer een wijn en kijk of je daar meerder jaargangen van kunt krijgen. Het is leuk om de mensen te laten ervaren dat er verschil kan zijn tussen de verschillende wijnoogsten.
  • Laat mensen blind proeven. Schenk de wijnen uit in een decanteerder zodat de mensen niet weten wat voor wijn ze proeven.
  • Wanneer je wijnen uitkiest, kies dan wijnen uit die in dezelfde prijsklasse zitten.

#4. Kies de gerechten die passen bij de wijnen

Je hebt een thema en de wijnen bepaald. Nu moet je besluiten of je eten wilt serveren en zo ja, zijn dat kleine gerechtjes of een compleet diner. Vraag je sommelier om hulp om de juiste gerechten te kiezen.

Wanneer je de gerechten gekozen hebt, vergeet dan niet om de kostprijzen te berekenen!!

#5. Breng de kosten in kaart

Het is de bedoeling dat je de wijnproeverij met winst afsluit. Daarom is het belangrijk dat je weet welke inkomsten en uitgaven je hebt.

Maak op papier of in Excel 2 kolommen. Boven kolom 1 noteer je uitgaven en boven kolom 2 de inkomsten.De inkomsten weet je nu nog niet dus laat deze voorlopig leeg. De uitgaven kun je bij elkaar optellen. Deel het totaalbedrag door het aantal verwachte gasten.

Nu kun je een prijs per persoon bepalen.

De dag na de proeverij kun je de inkomsten invullen en zien hoeveel winst je hebt gemaakt.

#6. Promoot de wijnproeverij met behulp van social media

Je hebt nu de belangrijkste zaken voor de wijnproeverij, namelijk:

  • Datum en tijd
  • Wijnen
  • Menu
  • Prijs

Nu is het de tijd om het evenement bekend te maken. Dit kan via de nieuwsbrief of je kunt bijvoorbeeld een evenement op Facebook aanmaken.

Vergeet niet om ook in huis te adverteren. Dit kan gewoon op de ouderwetse manier door een poster op te hangen. Of je kunt het personeel de gasten op het evenement laten attenderen.

#7. Verkoop toegangskaarten

Wanneer je een evenement wilt organiseren dan wil je weten hoeveel mensen er komen. Zo kun je goed inschatten hoeveel eten en drinken je moet inkopen.

Bedenk vooraf of een telefonische reservering voldoende is. Of dat je de mensen toegangskaarten laat kopen. Het fijne aan toegangskaarten is dat de mensen zeker komen omdat ze al betaald hebben.

Maar ik weet niet of je dit fijn vind. Dat is aan jou.
Overigens als je eten gaat inkopen: Bestel 10% meer eten en wijn dan je nodig hebt voor last minute inschrijvingen.

#8. Welke materialen heb je nodig?

  • Uiteraard heb je wijnglazen Een tekort aan wijnglazen kan je wijnproeverij verpesten. Zorg voor voldoende wijnglazen. Heb je bijvoorbeeld een wijnproeverij voor 10 gasten met 6 verschillende wijnen, dan heb je dus 60 glazen nodig. Koop een paar extra glazen voor het geval dat. Je kunt ze altijd nog eens gebruiken als de proeverij een succes is.
  • Water voor zuiveren van de smaakpapillen
  • Emmers voor het uitspugen van de wijn, anders worden de gasten wellicht dronken.
  • Pen en papier zodat mensen wijn kunnen beoordelen.

#9. Kleed het restaurant in de juiste stijl

Het hoeft geen totale make-over van je restaurant te worden. Maar vraag je jezelf af welke kleine dingen sfeer toevoegen.

Stem ook de muziek af op de proeverij zodat de mensen meteen in de juiste stemming komen.

Zorg ervoor dat wanneer je eten serveert dat er een mooie menukaart op tafel komt te staan.

#9. Train je medewerkers

Het hoeft geen totale make-over van je restaurant te worden. Maar vraag je jezelf af welke kleine dingen sfeer toevoegen.

Stem ook de muziek af op de proeverij zodat de mensen meteen in de juiste stemming komen.

Zorg ervoor dat wanneer je eten serveert dat er een menukaart op tafel komt te staan.

#10. Ben een zichtbare gastheer

Het is belangrijk dat je tijdens de proeverij met de gasten praat. Zo kom je erachter wat ze van de wijnproeverij vinden.

Vraag desnoods om terugkoppeling en suggesties.

Vertel de gasten dat je hun mening waardeert en dat je hoopt dat ze in de toekomst terug komen.

Conclusie wijnproeverij

In februari is er bij de meeste restaurants niet veel te beleven. Om er voor te zorgen dat er mensen naar jouw restaurant blijven komen moet je iets extra’s doen. Een wijnproeverij kan hier aan bijdragen, mits goed georganiseerd.

Wat denk jij? Is een wijnproeverij iets voor jouw restaurant?

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.