Welk restaurantconcept past bij jou? De 5 populairste types uitgelegd (+ voorbeelden)

Restaurantconcept kiezen

Vorige week, in het artikel Wat is een goede missie voor een restaurant in 2025, heb je jouw restaurantmissie op papier gezet. Vandaag zetten we een volgende stap: het kiezen van het juiste restaurantconcept.

Om deze concepten goed te begrijpen, kijk ik naar vier belangrijke onderdelen: bediening, keuken, drankaanbod en ambiance. Op basis daarvan kun jij bepalen welk concept het beste bij jouw idee past.

Laten we van start gaan:

Wat is een restaurantconcept?

Een restaurantconcept is het totaalplaatje van je restaurant. Het bepaalt hoe jij je gasten bedient, wat er op het menu staat, welke sfeer je neerzet en welke doelgroep je aanspreekt. Denk aan: de stijl van je interieur, je prijsniveau, je menukaart én de manier waarop je personeel met gasten omgaat. Het concept zorgt voor herkenning én verwachtingen bij je gasten. Kies je bijvoorbeeld voor een fast casual restaurant, dan verwachten mensen snelheid, kwaliteit en een relaxte sfeer, maar geen tafellinnen of een 6 gangen menu.

We kennen in de Nederlandse horeca een 5-tal horecaconcepten. Hieronder staan ze weergegeven:

#1. Top Restaurantconcept

Een toprestaurant zit aan de bovenkant van de markt. Vaak gaat het om restaurants met één of meerdere Michelinsterren, of zaken die daar dicht tegenaan zitten. Alles draait hier om kwaliteit, beleving en perfectie.

Als gast word je persoonlijk welkom geheten door de gastheer of -vrouw, meestal met een handdruk. Daarna word je naar je tafel gebracht en krijg je tijdens je bezoek veel persoonlijke aandacht. De bediening is professioneel: er is altijd een maître aanwezig en vaak ook een sommelier die alles weet van wijn.

In een toprestaurant eet je geen losse gerechten van een menukaart, maar kies je uit een samengesteld menu van meerdere gangen. Deze menu’s veranderen regelmatig en zijn gebaseerd op seizoensproducten. De keuken werkt alleen met dagverse en ambachtelijke ingrediënten van topkwaliteit.

Ook de sfeer is bijzonder belangrijk. Veel van deze restaurants zitten in een historisch pand of op een mooie locatie zoals een landgoed. Alles is gericht op luxe, rust en comfort.

Een toprestaurant zit aan de bovenkant van de markt. Vaak gaat het om restaurants met één of meerdere Michelinsterren, of zaken die daar dicht tegenaan zitten. Alles draait hier om kwaliteit, beleving en perfectie.

Het ontvangst in een michelin restaurant

Als gast word je persoonlijk welkom geheten door de gastheer of -vrouw, meestal met een handdruk. Daarna word je naar je tafel gebracht en krijg je tijdens je bezoek veel persoonlijke aandacht. De bediening is professioneel: er is altijd een maître aanwezig en vaak ook een sommelier die alles weet van wijn.

In een toprestaurant eet je geen losse gerechten van een menukaart, maar kies je uit een samengesteld menu van meerdere gangen. Deze menu’s veranderen regelmatig en zijn gebaseerd op seizoensproducten. De keuken werkt alleen met dagverse en ambachtelijke ingrediënten van topkwaliteit.

Ook de sfeer is bijzonder belangrijk. Veel van deze restaurants zitten in een historisch pand of op een mooie locatie zoals een landgoed. Alles is gericht op luxe, rust en comfort.

#1. Toprestaurant
Bediening Persoonlijke begroeting door de gastheer/-vrouw met een handdruk. Veel persoonlijke aandacht. De Maître en Sommelier zijn aanwezig en vaak opgeleid via een horecaopleiding (BOL/BBL).
Keuken Gespecialiseerd, ambachtelijk bereid met dagverse producten van topkwaliteit. Er is geen à la carte kaart, maar seizoensgebonden menu’s die regelmatig wisselen.
Drank Smal maar diep assortiment, met focus op wijnen. Sommelier beschikt over een uitgebreide wijnkelder. Beperkte keuze in fris en sterke drank.
Ambiance Vaak gevestigd in een historisch pand of op een bijzondere locatie. Rustige klassieke muziek. Luxe zitplaatsen en hoog serviceniveau. Geen voorzieningen voor kinderen.

#2. Luxe Restaurant

Het tweede restaurantconcept is het luxe restaurant. Net zoals bij toprestaurants worden de gasten persoonlijk ontvangen en naar hun plaats geleid.

De gast krijgt de hele avond persoonlijke aandacht van de bediening.

Een belangrijk verschil met het toprestaurant is dat er bij dit type restaurant geen wijnsommelier aanwezig is.

De keuken is gespecialiseerd en alle gerechten worden ambachtelijk bereid. De producten komen vaak (dag) vers binnen.

Een verschil met het toprestaurant is dat er bij het luxe restaurant minder kooktechnieken gebruikt worden. Met als resultaat: minder handelingen op het bord.

Het luxe restaurant werkt met een à la carte menukaart. Daarnaast kunnen de gasten ook samengestelde menu’s bestellen.

De ambiance bij dit concept is natuurlijk ook belangrijk.

De ligging van luxe restaurants is minder belangrijk omdat de gasten bereid zijn om een stukje te rijden.

De zitplaatsen zijn comfortabel, dat moet ook wel want de gast blijft vaak de hele avond. Het servies dat hier gebruikt wordt is van goede kwaliteit. Er zijn hier geen voorzieningen voor kinderen.

#2. Luxe Restaurant
Bediening Persoonlijke ontvangst en begeleiding naar tafel. De bediening is professioneel en geeft de hele avond persoonlijke aandacht. Er is géén sommelier aanwezig.
Keuken Ambachtelijk en gespecialiseerd. Werkt met dagverse producten. Minder kooktechnieken dan bij een toprestaurant en eenvoudiger presentatie op het bord.
Drank Goede wijnkaart, maar geen gespecialiseerde sommelier. Het assortiment is breder dan bij een toprestaurant, met meer keuze in fris en sterke drank.
Ambiance Comfortabele zitplaatsen, kwalitatief servies, rustige sfeer. Ligging minder belangrijk – gasten rijden graag een stukje. Geen voorzieningen voor kinderen.

3.Fast Casual Restaurantconcept

Fast Casual is een nieuw restaurantconcept overgewaaid uit de VS.

Dit concept is vooral gericht op snelheid. Er is hier geen bediening aanwezig, die de gast de hele avond verwent.

Bij binnenkomst wordt de gast verwelkomd door een medewerker die achter de counter staat.

De gast bestelt een gerecht, dat à la minute wordt bereid.

De keuken werkt hier meestal met verse producten, die ook ambachtelijk worden bereid.

Het verschil met een fastfoodrestaurant is dat het eten over het algemeen  van (veel) betere kwaliteit is. Daardoor zijn mensen ook bereid zijn om er meer voor te betalen.

Dit restaurantconcept is te vinden in een stadscentrum op een locatie waar veel mensen zijn.

De ambiance is sfeervol waardoor de mensen hier ook langer blijven.

Bekenden voorbeelden van Fast Casual formule hier in Nederland zijn Fat Phill’s of Eazie. Dit zijn restaurants waar je snel, makkelijk en toch gezond kunt eten.

#3. Fast Casual Restaurant
Bediening Geen bediening aan tafel. De gast bestelt bij een medewerker achter de counter.
Keuken Gerechten worden à la minute bereid met verse en ambachtelijke producten.
Snelheid Gericht op snelheid, maar met betere kwaliteit dan fastfood.
Ambiance Sfeervol ingericht, waardoor gasten ook iets langer blijven zitten.
Locatie Vaak te vinden op drukke plekken in stadscentra of winkelgebieden.


#4. Casual Restaurant

Dit is het meest voorkomende restaurant type in Nederland.

Wanneer je hier gaat eten word je wel persoonlijk begroet. En vervolgens geplaceerd, maar krijg je beperkte bediening.

Ander kenmerk van dit restaurantconcept is dat er veel studenten zonder horecaopleiding werken.

De keuken is niet gespecialiseerd omdat de kaart vaak groot van omvang is. Daardoor zijn er maar een aantal producten die ambachtelijk worden bereid. Het overgrote deel van het eten wordt bereid met halffabricaten.

Casual restaurants hebben een à la carte kaart, die een aantal keer per jaar wordt vervangen. Deze restaurants zijn ook geschikt om met kinderen naar toe te gaan. Vaak hebben ze een kindermenu en een speelhoek/tuin.

Het drankassortiment is breed en diep; en er is een Full service bar. Er is een grote keuze in fris, bier, wijn en sterke drank.

Het Casual restaurant ligt op een centrale plek in een stad waar veel mensen langskomen. Het restaurant is dus gericht op een snelle doorloop van de gast.

Cafe/Restaurant

Het Casual restaurant in Nederland is vaak een combinatie van 2 bedrijfstypen. Namelijk het café en restaurantconcept in één.

Er is dus een cafégedeelte waar drank en snacks geserveerd worden. En er is een gedeelte waar je uitgebreid kunt dineren.

Alle kenmerken op een rij:

 

#4. Casual Restaurant
Bediening Persoonlijke begroeting en plaatsing. Beperkte bediening, vaak uitgevoerd door studenten zonder horecaopleiding.
Keuken Grote à la carte kaart met veel halffabricaten. Slechts een deel van de gerechten wordt ambachtelijk bereid.
Drankaanbod Breed en diep assortiment. Full service bar met frisdrank, bier, wijn en sterke drank.
Ambiance Centrale locatie in de stad. Gericht op snelle doorloop, vaak kindvriendelijk met speelhoek. Combinatie van café en restaurantgedeelte.


#5.Fastfood Restaurant

Dit zijn vaak de grote ketens die op A-locaties, in het centrum of langs de snelweg, te vinden zijn.
 
Bij dit restaurantconcept ligt de nadruk op efficiency en snelheid van het bereiden van de maaltijd en het bedienen van de gast.
 
De gast bestelt zijn eten aan de counter en nuttigt het eten in het restaurant. De gast krijgt dus geen service aan tafel.
 
De keuken werkt met producten die kant en klaar zijn en dus alleen nog opgewarmd hoeven worden. Kenmerk van de keuken is dat de producten van constante kwaliteit zijn.
 
Er is niet echt een menukaart aanwezig. De gerechten worden weergegeven op de display aan de counter.
 
Het drankenassortiment is variërend. De gasten kunnen fris (postmix) bestellen maar ook milkshakes en diverse fruitsappen. Alcohol wordt hier niet geserveerd.
 
Het fastfood restaurant is een prima locatie om met kinderen naar toe te gaan. Er zijn kindermenu’s aanwezig, en meestal is er ook een speeltuin of kinderhoek.
 
Een ander kenmerk is dat er de mogelijkheid is de drive thru, waar je vanuit de auto eten kunt bestellen.
 
Alle kenmerken op een rij:
#5. Fastfood Restaurant
Bediening De gast bestelt aan de counter. Er is geen service aan tafel.
Keuken Kant-en-klare producten die snel worden opgewarmd. Constante kwaliteit staat centraal.
Drankaanbod Frisdrank (postmix), milkshakes en fruitsappen. Geen alcoholische dranken.
Ambiance Functioneel en kindvriendelijk. Vaak met speeltuin of kinderhoek. Gericht op snelheid en gemak.
 


6. Uitzonderingen op de regel

Ik heb nu alle restaurantconcepten voor je op een rijtje gezet. Binnen deze concepten zijn er ook nog enkele specialisaties mogelijk. Zoals een themarestaurant of een locatie restaurant.
 
Laten we deze restaurantconcepten eens bekijken:
 

#6.1 Thema restaurants

 
Dit type restaurant bestaat al lang in Nederland. Dit zijn de restaurants die koken naar een land van oorsprong, het soort gerechten of de bereidingswijze.
 
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van themarestaurants;
 
  • Land van Oorsprong: de Chinees
  • Het soortgerechten: visrestaurant
  • De bereidingswijze: grillrestaurant

Zoals gezegd, kan zo’n themarestaurant – afhankelijk van de kenmerken- in één van hoofdconcepten worden ingedeeld.

#6.2 Locatie restaurant

 
Locatie restaurants zijn restaurant die een unieke locatie hebben. Zoals een restaurant op een landgoed of die langs de snelweg liggen zoals een wegrestaurant.
 
Weer een ander soort restaurantconcept is er één met een steeds weer andere locatie, zoals de Foodtruck. Er zijn ook seizoensrestaurants, zoals strandrestaurants.
 

#6.3 Landgoedrestaurants

 
Dit zijn restaurants die gevestigd op een landgoed. Dat betekend dat de restaurants zijn gevestigd op een unieke locatie meestal buiten de grote steden. Vaak wordt een restaurant gecombineerd met een hotel. Een bekend voorbeeld van een restaurant hotel combinatie is Chateau Neercanne in Maastricht.
 

6.4 Het wegrestaurant

De wegrestaurant kom je vaak tegen aan de snelweg.

Veel ondernemers hebben hun wegrestaurant opgesplitst in een zelfbedieningsrestaurant en een  à la carte restaurant.

Dit omdat er verschillende soorten reizigers zijn die andere wensen en behoeften hebben. De beroepsvervoerders willen bijvoorbeeld huiselijkheid, rust en ontspanning.

Terwijl de recreanten schone toiletten, een snelle bediening en speelmogelijkheden voor de kinderen willen.

6.5 Foodtruck

Een nieuw restaurantconcept in Nederland is de Foodtruck. Een Foodtruck is een rijdend restaurant, waarvan er momenteel 2500 in Nederland bestaan. Een Foodtruck heeft dus geen vaste locatie en wordt meestal bemand door één of twee personeelsleden. Het concept is gericht op het snel bedienen van de gast.

De keuken werkt hier met verse producten, die ambachtelijk zijn bereid. Een voordeel van een rijdend restaurant is dat je naar je gasten toe kunt gaan en op locatie kunt cateren.

Meestal valt een Foodtruck in het concept Casual, Fast casual of Fastfood.

Nu je weet welke restaurant concepten er in Nederland bestaan, is het tijd om één te kiezen.

6.6 Dark kitchen

Ook wel ghost kitchens genoemd. Deze keukens bereiden maaltijden voor meerdere merken of concepten zonder fysieke locatie voor gasten.

Kies je doelgroep

Volgende keer gaan we bepalen welke doelgroepen er bij bepaalde restaurantconcepten passen. En welke niet.
Daarnaast gaan we informatie verzamelen over je doelgroep en gaan we je doelgroep “tot leven wekken” middels een buyer persona.

Zelf een restaurant beginnen?

Check dan de complete startersgids voor horecaondernemers in 2025 met praktische stappen en tips.

Wil je meer tips en advies over het starten en runnen van een succesvol restaurant?
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks handige artikelen, exclusieve tools en tips die je helpen om jouw horecaonderneming naar een hoger niveau te tillen!

➡️ Schrijf je hier in en mis geen enkel waardevol advies meer!

Erik

1. Welk restaurantconcept past het beste bij mijn doelgroep?

Dat hangt af van hun wensen, bestedingspatroon en eetgewoonten. Jongeren zoeken vaak snelheid en gemak (fast casual), terwijl gezinnen meer waarde hechten aan kindvriendelijkheid (casual dining)

2. Hoeveel invloed heeft de locatie op mijn conceptkeuze?

Heel veel. Een fastfood- of fast casual restaurant werkt beter op drukke plekken, terwijl een luxe concept juist kan floreren op een rustige of afgelegen locatie.

3. Wat zijn de kostenverschillen tussen de restaurantconcepten?

Top- en luxe restaurants vergen hoge investeringen in personeel en inrichting. Fast casual of fastfood is goedkoper om op te zetten én sneller schaalbaar.

4.Hoe bepaal ik of een concept levensvatbaar is?

Test je idee met een doelgroepanalyse, concurrentieonderzoek en een financieel plan. Kijk naar trends, marges én je eigen motivatie en ervaring.

Afbeelding Cloris Ying on Unsplash

About Erik van Dullemen

Schrijft over wat er nodig is om een succesvol restaurant te starten en te runnen.