5 cruciale restaurantkosten: Hoe houd je ze onder controle?

5 cruciale restaurantkosten: Hoe houd je ze onder controle?

Het succes van jouw horecaonderneming hangt sterk af van hoe je je restaurantkosten beheert.

In de horeca waar de marges vaak krap zijn, kan een goed inzicht in en controle over je uitgaven het verschil maken tussen winst en verlies.

Hieronder bespreek ik de 5 belangrijkste kostenposten voor een horecabedrijf en deel ik concrete stappen en tips om deze onder controle te houden.

#1.Inkoopwaarde van de omzet

Inkoopwaarde van de omzet is meestal één van de grootste kostenposten van een horecabedrijf. De kostenpost omvat de inkoop van eten en drinken. De kwaliteit van de producten bepalen de kwaliteit van de gerechten en de winstmarge.

Hoe krijg je deze restaurantkosten onder controle? Begin met het analyseren van je huidige inkoopstrategie. Waar kun je besparen zonder in te leveren op kwaliteit? Wellicht kun je op kosten besparen door naar een andere leverancier te kijken of het inkopen in bulk.

Tip: Sta open voor het aanpassen van je menu op basis van seizoensgebonden en lokaal beschikbare producten. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar ook je aanbod verrijken.

Lees verder…

Hoe start je een restaurant 13: Het meubilair selecteren (2024)

In het voorgaande artikel hebben we het gehad over het restaurant interieur. In dit artikel heb ik voor je uiteengezet waar je op moet letten bij het ontwerpen van een interieur. Een onderdeel van het artikel ging over het opdekken van de tafel. Ik had er bij gezet dat ik hier op terug zou komen […]

Continue reading...

Hoe start je een restaurant: Is jouw restaurant financieel haalbaar?

Dromen van een eigen restaurant is één ding, maar de realiteit toetsen op financiële haalbaarheid is een ander verhaal. In de dynamische wereld van de horeca is het essentieel om je ideeën te onderbouwen met realistische cijfers. Met dit stappenplan geef ik je de hulpmiddelen in handen om te bepalen of jouw restaurantdroom financieel haalbaar […]

Continue reading...

Horeca financiën 02: Verwachte uitgaven in kaart brengen (2024)

Vorig week heb je de eerste stap gezet met de financiën, de ruggengraat van je ondernemingsplan. Je hebt toen de verwachte inkomsten begroot. Deze week gaan we kijken naar de verwachte uitgaven van een restaurant. Je gaat spijkers met koppen slaan! Want je zult zien of je droomrestaurant financieel haalbaar is. Of dat je nog […]

Continue reading...

Hoe bereken je de prijzen van menu-items voor maximale winst?

Hoe bereken je de menu prijzen voor maximale winst

Steeds vaker krijg ik e-mails van lezers met de vraag: “hoe bereken ik de verkoop prijzen van mijn menu-items?” Interessante vraag want met het bepalen van de menu prijzen kun je directe invloed uitoefenen op de winstgevendheid van jouw restaurant. Om antwoord op bovenstaande vraag te kunnen geven ben ik op onderzoek gegaan en heb […]

Continue reading...

Horeca Kassasysteem kopen? Dit is alles wat je moet weten (in 2024)

Hoe start je een restaurant: Een horeca kassasysteem kopen

Wist je dat een horeca kassasysteem jou TIJD en GELD kan besparen? Het zit zo: Een kassasysteem kan tijdrovende taken van jou overnemen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van de boekhouding. Hierdoor ben je minder tijd, en dus geld, kwijt met de administratie. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om […]

Continue reading...