Hoe start je een restaurant 17: Op zoek naar startkapitaal

Hoe start je een restaurant 17: Op zoek naar startkapitaal

Hallo horeca-ondernemer! Dit is het 3e deel van mijn blogserie: “hoe start je een restaurant“. In het 1e deel heb je je droom, een eigen restaurant beginnen op papier gezet. Je hebt onderzocht of er plaats is in de markt en of het financieel haalbaar is.

Deel 2: het opstarten van je restaurant, ging over het ontwerpen van de keuken en het restaurantgedeelte. Ook het samenstellen van het menu en alles wat daar bij hoort heb ik hier besproken.

Het laatste deel gaat over de voorbereidingen voor het openen van een restaurant. In dit deel schrijf je een ondernemingsplan. Daarna ga je op zoek naar de juiste financiering en ga je je restaurant promoten.

Het artikel van deze week gaat over de diverse vormen van startkapitaal. Ik laat zien welke vormen startkapitaal er zijn en welke het beste bij jouw situatie past.

Wil je bijvoorbeeld snel van start? dan is crowdfunding een goede optie. Is het openen van een restaurant een lang termijn project? dan kun je gaan sparen, want zelf financiering is eigenlijk de beste optie.

Als het goed is heb je op dit moment je ondernemingsplan geschreven. Ook heb je de financiën voor je droom restaurant in beeld.

Je weet dus hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw restaurant van de grond te krijgen.

Heb je nog geen investeringsbegroting gemaakt? Dan raad ik je aan om deze artikelen te lezen:

Laten we beginnen!

Welke vormen startkapitaal zijn er?

#1. Financieren met eigen spaargeld

We beginnen met de beste en meest veilige manier om je restaurant te financieren.

Dat is met je eigen spaargeld.

Een van de  voordelen van eigen vermogen is dat je geen rente hoeft te betalen en ook niet in de schulden komt. Daardoor heb je als voordeel dat je restaurant sneller winstgevend is.

Het opbouwen van eigen vermogen is wel een pittige klus en een project voor de lange termijn.

Als je nu al wilt beginnen dan moet je al geld op een rekening hebben staan. Of je moet nu gaan beginnen met sparen en over 5 jaar starten.

Wanneer je een restaurant gaat starten dan heb je altijd spaargeld nodig. Ook al ga je je geld lenen bij de bank of via crowdfunding.
Door er eigen geld in te stoppen geef je vertrouwen aan investeerders. Je gaat dan samen het risico aan.

#2. Familie en vrienden

Lenen bij vrienden, familie en collega’s is ook een uitstekende mogelijkheid. Vaak is de rente bij familie en vrienden lager dan bij mensen die je niet kent.

Daarnaast kennen deze mensen jou als persoon en zijn dus sneller geneigd om geld te lenen dan een vreemde.

Geld is een moeilijk onderwerp en kan voor vervelende situaties zorgen. Zorg er voor dat je alle afspraken en voorwaarden op papier zet. Zodat je geen miscommunicatie krijgt of onnodige ruzies.

Je kunt deze afspraken bij de belastingdienst laten vastleggen. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden.

Zorg ervoor dat je ondernemingsplan tip top in orde is om deze aan je familie en vrienden te laten zien!

#3. Banken

Heb je nu nog niet genoeg geld voor het starten van een restaurant dan kun je overwegen om geld te lenen bij de bank.
Het is lastig om een lening bij de bank te krijgen. Sinds een aantal jaren zijn de banken terughoudender geworden met geld lenen. Zeker aan horeca-ondernemers.
Je hebt een ondernemingsplan nodig die aan een aantal eisen moet voldoen. Voldoet je ondernemingsplan dan kun je uit 3 financiële regelingen kiezen:

  1. Rekening Courantkrediet: Je kunt tijdelijk een bepaald bedrag rood staan om tekorten op te vullen;
  2. Borgstellingskrediet: Als startende horeca-ondernemer heb je nog niet veel zekerheden. De overheid staat bij de borgstellingskrediet garant voor een deel van de lening. Zo kan de bank je toch geld lenen.
  3. Stimulerings Kapitaal: Deze lening is alleen mogelijk voor (aspirant) leden van de Rabobank. Het is een achtergestelde lening. Dat houdt in dat je de eerste 5 jaar aflossingsvrij kunt lenen. Na die 5 jaar ga je wel terug betalen.>

Banken lenen je tegenwoordig niet meer het hele bedrag. Ze willen ook dat je een deel van het geld met crowdfunding binnenhaalt. Want met crowdfunding bouw je een community op. Meer daarover in de paragraaf crowdfunding.

#4. Crowdfunding

Crowdfunding is in de horeca een populaire en snelle manier om geld binnen te halen.  Daarnaast kun je er ook achter komen of je concept aanslaat.

Want als je geen of weinig geld crowdfund dan is er blijkbaar onvoldoende vertrouwen.

Omdat crowdfunding zo populair is geef ik hier een uitgebreide beschrijving van deze vorm van startkapitaal.

Crowdfunding werkt als volgt:

Bij crowdfunding leggen meerdere investeerders een klein bedrag in. Zo kun je het totale doelbedrag bijeen brengen. Investeerders ontvangen inruil hiervoor maandelijks of jaarlijks rente. Daarnaast krijgen ze ook een incentive.

Een incentive is een in het vooruitzicht gestelde beloning. Deze beloning is vaak in de vorm van een goed of dienst.

De crowdfunding wordt binnengehaald via een online crowdfundingsplatform.

Maar geld binnenhalen via crowdfunding is een uitdaging. Het vereist veel werk en toewijding van de ondernemer.

Het crowdfundingtraject bestaat uit 3 fasen:

1. Het ontwerpen van de crowdfundingcampagne

Hier ga je je crowdfundingteam samenstellen. Dit team bestaat uit vrienden, familie en collega’s. Het team zorgt ervoor dat je sneller het doelbedrag bijeen hebt. Er is namelijk een groter netwerk waarin je investeerders kunt vinden.

Naast dit team heb je ook professionals nodig die je kunnen helpen met het ontwikkelen van een crowdfunding video en social media.

In de voorbereidingsfase bedenk je dus hoe je je verhaal gaat vertellen. Welke social media, kranten en tijdschriften ga je inzetten om je crowdfunding te promoten.

Ook lanceer je je website en ga je e-mailadressen verzamelen. Het verzamelen van e-mailadressen is belangrijk omdat je dan een gastenbestand start.

Deze mensen kunt je dan maandelijks een update versturen.

Belangrijk in deze fase is dat je voor je investeerders een incentive verzint. Een incentive kan bijvoorbeeld zijn: Een hapje of drankje bij het eerste kennismakingsbezoek.

  • Bij een investering van boven de 1500,- een fles wijn en een voorgerecht gratis.
  • Boven de 5000,- een compleet diner voor 4 pers.

Een incentive is erg belangrijk omdat dit investeerders over de streep trekt.

2. De crowdfundingsactie

Het is tijd om een crowdfundingplatform te kiezen. Dit (online) platform is er om ondernemers en investeerders bij elkaar te brengen. En om het geld te incasseren.

Er is voor de horeca een crowdfundingsplatform dat gespecialiseerd is in de horecabranche. Dit platform heet Horeca Crowdfunding.

Het is belangrijk om je crowdfunding een persoonlijk tintje te geven. Daarom raad ik je aan om een persoonlijke video te laten maken.

Vervolgens schrijf je de teksten die je naar de pers gaat versturen. Ook hier maak je de social media berichten die je de komende tijd gaat plaatsen.

Vergeet niet om voor de sociaal media kanalen afbeeldingen te laten ontwerpen die de tekst visueel ondersteund.

3. Na de crowdfunding

In de laatste fase heb je het benodigde geld binnengehaald. De campagne is afgelopen maar de reis nog lang niet.

In deze fase is het belangrijk om contact te houden met je met je community (lees investeerders).

Met regelmatig bedoel ik tenminste 1x per maand. Via de e-mail.

Laat zien dat je je doelen realiseert en hoe ver je met het project bent. Zelfs als je je doelen niet volgens plan realiseert. Vertel eerlijk waarom het project is uitgesteld.

Een open communicatie zorgt ervoor dat je laat zien dat je de investeerders waardeert.

Verder los je de belofte in. De incentive die een investeerder heeft gekregen toen hij een investering deed.

#5. Huurvrije periode

Dit is een vorm van startkapitaal die vaak over het hoofd wordt gezien. Of dit kan is afhankelijk van de vastgoedmarkt en ook van het restaurantconcept.

Voor een verhuurder kan het interessant zijn omdat de waarde van zijn pand stijgt als er een horecagelegenheid in het pand komt. De ondernemer bespaard een hoop geld in de startfase omdat hij minder of geen huur hoeft te betalen.

Een andere optie is om aan de verhuurder te vragen of hij kan meebetalen aan de verbouwkosten van het pand. Deze optie is interessant voor een verhuurder als het pand (lang) leeg staat.

#6. Microkrediet

De laatste vorm van startkapitaal is microkrediet. Deze lening is speciaal voor startende ondernemers. Je kunt hier maximaal 50.000 euro lenen.
De looptijd van deze lening is tussen de 1 en 10 jaar.
Daarnaast krijg je voor en tijdens het starten bedrijf persoonlijke begeleiding. Ook kan het bedrijf je helpen bij het maken van een ondernemingsplan en de bedrijfsadministratie.
Kijk voor meer informatie op deze website

Wat is de beste optie om startkapitaal te vergaren?

Alle opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het ligt aan je prioriteiten, welke optie je kiest.

Houdt bij het kiezen van de juiste vorm startkapitaal rekening met onderstaande factoren:

1. Factor tijd

Hoe snel wil je je restaurant open hebben? Als je over een maand wilt beginnen dan kun je beter gaan crowdfunden. Of een lening met de bank aangaan.

Heb je nog even de tijd, kies er dan voor om eigen vermogen op te bouwen.

2. Jouw doelen

Wat wil je bereiken met jouw restaurant?

Is jouw prioriteit het restaurant waar je je de komende jaren op gaat focussen? Of wil je een restaurantketen opzetten?

In het laatste geval dan ga je sneller met investeerders in zee.

3. Jouw persoonlijke financiële situatie

Het kan ook zijn dat je een gat in de markt hebt gevonden maar dat je geen geld hebt.

Misschien heb je wel schulden?

Breng in kaart hoe je persoonlijke financiën er voor staan voordat je een van de opties kiest.

Kies de beste optie

Welke optie je ook kiest, wees er zeker van dat alle kosten gedekt zijn. Dit geldt voor je zakelijkekosten maar zeker ook voor je privékosten.

Wanneer je je kosten gedekt zijn heb je geen stress en kun je je beter focussen op het starten van jouw restaurant.
Overleg van te voren wel met een financieel adviseur. Praat ook met andere restaurateurs over hun ervaringen.

Heb je nog vragen over het kiezen van de juiste vorm startkapitaal? Kun je deze stellen in het commentaar gedeelte hieronder, of op Facebook.

Het volgende artikel gaat over de voor- en nadelen van het kopen van een bestaand restaurant.

Erik

Photo by Vitaly on Unsplash

About Erik van Dullemen

helpt horecaondernemers meer omzet te genereren door hun online aanwezigheid te verbeteren